Raser mot hattehylle-avgift

(Dagbladet): De aller fleste flyselskap tillater passasjerene sine å ta med kun en håndbagasje om bord i flyet. Praksisen rundt om er en ganske annen. Flere og flere drasser med seg stadig større trillekofferter, vesker og taxfree-poser inn i kabinen.

Det er gjerne kamp om plassen i hattehyllene, og all håndbagasjen fører også til at ombordstigningen tar lang tid. Mer enn én gang har dette ført til forsinkelser.

Vil ta betalt

Amerikanske United Airlines, et av verdens største flyselskap, tar nå grep og har varslet at de i 2017 innfører nye restriksjoner på de rimeligste økonomi-billettene sine.

Selskapet, som i 2015 fraktet nesten 140 millioner passasjerer, vil med sin nye lavprisbillett innføre en avgift for bruk av bagasjeplassen over setene om du har kjøpt den billigste billetten, noe svært mange gjør.


KAMP OM PLASSEN: Er du blant de siste som kommer inn i flyet, risikerer du at hyttehylla er stappfull. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
Vis mer

Kun en liten (23x25x43 centimeter) personlig eiendel – så liten at den får plass under stolen foran deg – er lov.

Må passasjerene bruke hattehylla, må de også betale en ekstra avgift.

Boikott-trussel

Uniteds utspill har skapt harme i USA, og flere har oppfordret til boikott. Selv kongressrepresentanter har reagert.

- Hattehylla er en av de siste privilegiene flypassasjerer har. At United, og kanskje andre selskaper også, vil ta fra passasjerene retten til å bruke den uten å måtte betale ekstra for det er virkelig urovekkende. Flyselskapene virker umettelige i sin iver etter å tjene mer på passasjerene sine, sier New York-senator Chuck Schumer til The Telegraph.

Ikke i Norge

United er ikke det første selskapet som lufter ideen om å kreve betaling for plass i hattehylla.

Det ungarske lavpris-selskapet Wizz, tillater passasjerene håndbagasje om den ikke er større enn 25x32x42 centimeter. Er den det, og må plasseres i hattehylla, tilkommer det en avgift på omlag 150 kroner.

Uansett, det er ingen planer om tilsvarende regler i Norge, forsikrer både SAS og Norwegian.

- Hos oss kan du ta med deg ett kolli om bord uten ekstra kostnader. Du kan også ta med deg en liten ekstra eiendel, som for eksempel en liten veske med bærbar PC som får plass under setet foran. Hos oss kan håndbagasjen din veie maks 10 kilo, noe som er blant bransjens rauseste, sier kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til Dagbladet.

- Vi har ingen kampanjer rundt strengere håndtering av håndbagasjereglene, men forsøker å holde en servicevennlig linje som ivaretar alle aspektene ved dette, sier informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen.

Kan forsinke avgangen

- Men det er slik at vi følger med om de reisende har for mye og for stor håndbagasje på hver flyvning. I en del tilfeller så er det mye håndbagasje i kabinen. Det skyldes nok både at passasjerer kanskje får med seg litt ekstra, men også det faktum at man ikke utnytter plassen under stolen foran.

- Man tenker kanskje ikke på det når man kommer inn i flyet med bagasjen at det også er ganske god plass på gulvet foran der man skal sitte, sier Johansen.

- For Norwegian er det viktig at flyene går på rute og at alle kan ta med tillatt håndbagasje om bord. Jo mer håndbagasje, jo større er sjansen for forsinkelser for da tar det lenger tid å finne plass til alt. Og hvis det ikke er plass, må det legges i lasterommet, sier Norwegians Sandaker-Nielsen.

- Dessuten ønsker vi å unngå situasjoner der du ikke får plass til den lille trillekofferten din fordi en medpassasjer har tatt med seg en trillekoffert, en stor veske og tre tax-freeposer. For å kunne gi alle samme service og for å redusere forsinkelser, gjennomfører vi stikkprøver på flyplassen.

- Hvis man har med for mye og for tung håndbagasje må denne da sjekkes inn mot en ekstra kostnad, sier Sandaker-Nielsen.

Friday, December 9th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments