Playoff-smell for Ødegaard og co. Selnæs-valget slaktes: – La oss ikke ødelegge ham

  • EM-playoff 1. kamp: Serbia U21 – Norge U21 2-0 (1-0)

(Dagbladet): Mens Mats Møller Dæhli ble flyttet opp på A-landslaget, ble Ole Selnæs flyttet ned til U21-landslaget etter FIFA-straffen som innebærer 11 måneders utestengelse på A-landslagsnivå.

Likevel gikk midtbanespilleren rett inn i en uvant midtstopperrolle i Beograd. Selnæs ble valgt foran stoppere som Ulrik Yttergård Jenssen og Jacob Glesnes. Benket ble også Alexander Sørloth, som ble flyttet ned fra A- til U21-landslaget til disse oppgjørene.

Det gikk ikke spesielt bra. Det norske U21-landslaget hadde ballen mest, men det småpene kombinasjonsspillet ble for omstendelige, samtidig som at den nye og usikre forsvarskonstellasjon ble hardt straffet i kontringsfasen. Derfor tapte Norge 0-2 borte mot Serbia i den første av to playoffkamper i Beograd, en kamp de stort sett hadde full kontroll på.


SKUFFET: Martin Ødegaard rev seg i håret etter to baklengs mot Serbia.
Foto: Aleksandar Djorovic / NTB scanpix
Vis mer

- Jeg synes det er rart at ikke Jacob Glesnes og Sigurd Rosted, som kjenner hverandre meget godt, ble stoppere, og jeg synes det er rart at Selnæs ikke spilte der han er best, sier fotballekspert Lars Tjærnås til Dagbladet.

- Selnæs var OK som midtstopper, men du ser på begge scoringene at han ikke har det i ryggmargen, selv om ingen av dem var hans skyld direkte. Jeg tror fortsatt vi har en sjanse til å snu det på kunstgress, men da må absolutt alt stemme, mener Tjærnås.

Ole Martin Årst reagerer også på Leif Gunnar Smeruds laguttak.

- Selnæs får ikke brukt sine beste egenskaper som stopper. Han må jo spille sentralt og styre spillet. La oss ikke ødelegge ham da, skriver Ole Martin Årst på Twitter.

Kontrastene fra Beograd til Drammen

Samtidig er ikke alt håp ute. Det er nok å minne om det som skjedde høsten 2012:

Da Norge tok seg til U21-EM i Israel i 2013, tapte Norge 0-1 borte mot Frankrike i den første playoff-kampen, men vant 5-3 i returkampen på Marienlyst mot Raphaël Varane, Antoine Griezmann og de franske gutta. Griezmann, toppscoreren i sommerens fotball-EM, startet for øvrig begge kampene på benken.

Forskjellen på å spille borte i Beograd og hjemme på kunstgresset på Marienlyst i minusgrader, er omtrent så stor som den kan være.

- Vi vet at vi er gode på Marienlyst. Vi liker oss der og har godfølelsen. Hvis vi henger brukbart med resultatmessig etter kampen i Serbia, er jeg sikker på at vi tar det. Vi vinner på Marienlyst, sa Fossum til Dagbladet før kampen.

- Jeg blir bitter hvis ikke dette norske laget går videre. Meget spennende lag, skriver den svenske fotballeksperten Joacim Jonsson på Twitter.

Kritikk mot kapteinsvalget

Selnæs fikk æren av å bære kapteinsbindet i kveld. Også det skaper reaksjoner.

- De sender ut et dårlig signal til unge spillere. Selnæs fikk tross alt en hard straff av FIFA etter grov munnbruk mot dommeren. NFF kom med et program i 2012 som heter «Jeg spiller for Norge». Å skjelle ut dommeren, er ikke i tråd med de retningslinjene, uansett hvilket landslag det er snakk om, sier Dagbladet-kommentator Morten Pedersen.

- U21-landslaget savner Mats Møller Dæhli mer enn det Selnæs vil tilføre U21-laget. Paradokset er da at Dæhli starter på benken for A-landslaget mot Tsjekkia i kveld, forteller Dagbladets kommentator.

Marerittstarten

Norge fikk en marerittåpning borte mot Serbia. Uros Djurdjevic ble spilt igjennom av Sergej Milinkovic-Savic og straffet det usikre og nye norske forsvaret. Serberen banket inn 1-0 bak Sondre Rossbach. Kampuret viste da bare seks minutter.

I det påfølgende angrepet hadde Norge alle tiders mulighet til å utlikne. Innlegget fra høyre var helt perfekt slått. Martin Ødegaard skulle bare styre ballen i mål fra fem meter, men headingen gikk utenfor. De norske unggutta hadde en ny god mulighet etter 14 minutter da Ødegaard spilte fri Ghayas Zahid, men Vålerenga-spilleren ble stoppet av Serbias sisteskanse.

Serberne glimtet til på kontringer, men det var Norge som hadde ballen mest og styrte banespillet.

Kombinasjonsspillet var småpent, men stort sett litt for omstendelig og lite sjanseskapende. På overtid i 1. omgang løsnet Veton Berisha endelig av et skudd etter en Ødegaard-dødball. Det ble farlig, men Serbia slapp med skrekken.

Selvmål, tabbe og 0-2

Lite skjedde i åpningsminuttene i 2. omgang, men i det 69. minutt lå plutselig ballen bak Rossbach igjen. Et norsk angrep ble brutt. Ødegaards rop etter frispark ble ikke hørt.

Serbia kontret langs høyresiden. Innlegget havnet hos en så godt som upresset Kristoffer Haraldseid, som merkelig nok klarte å heade ballen i eget mål. Dermed ledet serberne 2-0.

Norge flyttet opp laget litt for å et viktig bortemål. Men unggutta kom ikke så mye lenger enn Mohameds Elyonoussis skuddforsøk fem minutter før slutt. Norge tapte 0-2 i Beograd. Leif Gunnar Smeruds menn har en vanskelig oppgave før returkampen i Drammen på tirsdag.

Friday, November 11th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments