OBS-varsler i sju fylker: Målte orkan i Vesterålen

(Dagbladet): Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsler i sju fylker. I Nordland, Troms, Øst-Finnmark, begge Trøndelag-fylkene, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal er det utstedt OBS-varsler om vannstanden.

For Lofoten og Vesterålen er det i tillegg utstedt OBS-varsel for kraftig vind.

- Vannstanden er hovedbekymringen, sier Vibeke Thynes, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Yr.no har man oppfordret innbyggere i de tre fylkene til å se til båten sin.

«Supermånen» påvirker

Den mye omtalte «supermånen» har allerede gjort vannstanden høyere.

- Astronomisk sett skulle vi allerede hatt høy vannstand på denne tiden. Det drar godt på tidevannet, men så kom også lavtrykket og det lave lufttrykket. Det dytter også vann inn mot kysten, og derfor har vi sendt ut OBS-varsler, legger meteorologen til.

Lavtrykket har gjort vannstanden langs kysten i Nord-Norge cirka en halvmeter høyere enn hvis bare månen hadde spilt inn, ifølge den vakthavende meteorologen.

Kanselleringer flere steder

Men det er vinden som skaper flest problemer akkurat nå.

Flere steder i Nord-Norge meldes det om en rekke kanselleringer i fergetrafikken, blant annet fergesambandet mellom Bodø og Moskenes, ifølge NRK.

Lofotposten skriver at fergestrekningen Fiskebøl-Melbu, altså fylkesvei 82, var innstilt 16.30 i dag, men skal nå være i rute.

Gimsøybrua på E10 var også stengt for trafikk, men skal nå være åpen.

Stormen har trolig vært kraftigst i Vesterålen.

- Vindstyrken har faktisk kommet opp i orkan på fjellet i Sortland. Der har det blitt målt vindkast som kom opp i 42,8 meter per sekund, sier meteorolog Thynes.

Orkan er vind med styrke over 32,6 meter per sekund.

- Nede i Bø i Vesterålen er det målt 30 meter per sekund i kastene, så det blåser mye nå, legger hun til.

Roer seg i løpet av natta

Men heldigvis er stormen i ferd med å roe seg i Nordland. Utover kvelden og natta vil vinden minske i styrke, og utover morgendagen stabilisere seg.

- Vindstyrken vil minke gradvis utover kvelden og natta. De sterkeste vindmålingene har vi nok allerede hatt. Det vil blåse liten storm i natt, og det vil minke til stiv kuling, sier Thynes.

Samtidig kommer vinden til å øke i styrke i Troms og Finnmark, ifølge meteorologen.

- Men ikke til de styrkene vi har sett i Lofoten og Vesterålen, sier hun.

Glatte veier på Østlandet

På Østlandet melder Vegtrafikksentralen om stedvis glatte veier, blant annet i Akershus, Oppland og Hedmark. Det har ført til rekke ulykker, ifølge TV 2.

- Vi har stadig biler som drar av veien eller i autovernet, sier Per Stenslet, operasjonsleder ved Romerike politidistrikt til TV 2.

Vegtrafikksentralen melder på Twitter at de er ute med mannskap for å salte og strø, men ber bilister kjøre etter forholdene.

Tuesday, November 15th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments