Norske og svenske stjerner raser mot ny finsk pustemaskin: – Helt sinnssykt. Hva tenker de med?

KUUSAMO (Dagbladet): Hele langrennsverden venter på høydepunktet i VM i Lahti. Den nordiske langrennskrigen nærmer seg klimaks. I Kuusamo har vi fått nok en forsmak på hva som er i vente denne sesongen.

Forrige vinter langet både norske og svenske langrennsstjerner ut mot de finske oksygenmaskene. I høst har de norske forstøverapparatene overtatt det negative søkelyset i lys av de norske dopingsakene.

Nå kan pila fort snu igjen. Årsaken er like enkel, som den er sjokkerende: Finland lanserer nå pustemaskinene som skal hjelpe dem til VM-gull på hjemmebane. Redskapet ble først testet ut i sommer, opplyser langrennsstjerna Aino-Kaisa Saarinen til Dagbladet.


STERKE REAKSJONER: Aino-Kaisa Saarinen og Finland har begynt å bruke nye pustemaskiner. Det vekker sterke reaksjoner. Foto: PA/FEHIM DEMIR
Vis mer

Pustemaskinene har fått navnet «WellO2» og anvendes for å styrke de respiratoriske musklene for å bedre pusteknikken og utvide lungekapasiteten. Det gjøres ved å blåse ned i et apparat som Calle Halfvarsson mener ligner på en vannkoker.

Basert på resultatene i verdenscupåpningen i Kuusamo, virker pustemaskinen å ha sin effekt. Iivo Niskanen banket til med seier på herrenes 15 kilometer, mens Krista Parmakoski ble nr. 2 bak Marit Bjørgen i kvinneklassen.

Iversen: – Det er dobbelmoral

Finnenes nye redskap før VM på hjemmebane kommer på et særdeles dårlig tidspunkt i lys av den etiske debatten rundt forstøverapparat i høst.

Finnene har selv kastet dritt mot norsk langrenn. Nå får de dritten slengt tilbake fra den norske og ikke minst svenske leiren.


DOBBELTMORAL: Emil Iversen mener det blir helt feil av finnene å utvikle nye pustemaskiner samtidig som de kritiserer Norge for bruk av forstøverapparat. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Vis mer

- Det er damp og saltvann, så jeg mener det ikke er noe galt i det finnene gjør. Men når de kritiserer Norge, er det jo dumt. Det er litt dobbeltmoral å hakke ned på oss, sier Emil Iversen til Dagbladet.

- Men vi vet jo at det er mange andre som bruker forstøverapparat. Det er ikke bare nordmenn som gjør det. Det er ikke bare vi som har litt såre lunger.

- Gjør svenskene også det?

- Så vidt jeg vet, gjør ikke svenskene det. Men jeg er ikke svensk, så jeg vet ikke. Men pappa sier at de ikke gjør det. Samtidig er jo han ny som svensk landslagssjef, så det er ikke godt å si, sier Iversen.

Halfvarsson: – Det så suspekt ut

Finn-Hågen Krogh og Tor Arne Hetland svarer til Dagbladet at de helst ikke vil si noe om saken. Den svenske langrensstjerna Calle Halfvarsson reagerer imidlertid på den nye finske pustemaskinen som skal bidra til finsk VM-jubel i Lahti.

- Jeg synes det er veldig merkelig. Det er helt feil tid å komme med dette på. Jeg så det på treningen i går. Det så suspekt ut, svarer Halfvarsson på svenske Expressens spørsmål.


KRITISK: Calle Halfvarsson synes de nye finske pustemaskinene er suspekte.
Foto: Anders WIklund / TT kod 10040
Vis mer

Også Mathias Fredriksson, som vant verdenscupen sammenlagt i 2002/03, synes tidspunktet for det finske påfunnet er upassende.

- Timingen til finnene er veldig dårlig. De burde ikke komme med dette nå, etter alt som har skjedd i høst og historikken fra forrige VM på Lahti, sier Fredriksson til Dagbladet.

- Det var nok ikke så smart, spesielt ikke etter at finnene har kritisert de norske utøverne, mener langrennslegenden.

Saarinens svar: – Bedre enn det de norske gjør

Aino-Kaisa Saarinen forteller Dagbladet at hun ikke synes finnene gjør noe kritikkverdig.

- Etisk sett er dette bedre enn det de norske gjør. Det er først og fremst de som er dødssyke som skal bruke forstøverapparat, så dette er noe annet. Det vi bruker, er tillatt for alle, forteller Saarinen til Dagbladet.

- Hvordan fungerer pustemaskinene?

- Det kommer en røyk, som vi puster inn. Det er hardt å puste inn. På den måten trener vi opp lungene til å takle enda mer, forteller 37-åringen.

- Hvor lenge har dere holdt på med dette?

- Det ble snakket om i Finland i fjor, men vi brukte det ikke forrige sesong. Vi testet det ut i sommer for første gang. Det er noe helt annet enn oksygenmaskene. Det bruker vi kun i høyden til å trene hardere der, forteller Saarinen.

- Ekstremt upassende

Expressen-kommentator Ludvig Holmberg mener holdningen til Saarinen og resten av den finske langrennsleiren er hårreisende.

- Jeg lurer på: Hva tenker de med? Jeg forstår det ikke. Det er sikkert for å ligge litt i forkant før VM på hjemmebane, men det er bare helt feil. Det er forstyrrende for sporten, sier Holmberg til Dagbladet.

- Hva tenker du om tidspunktet dette kommer fram på?

- Det er ekstremt upassende. Jeg forstår ikke hvorfor finnene setter seg selv i denne posisjonen, med tanke på historien de har. Nå får de mye av den kritikken som Norge har fått i høst. Nå kommer vi til å se mer mot Finland og ikke bare Norge.

- Er det en gave til Norges Skiforbund, ettersom det letter litt på trykket for dem?

- Ja, det er definitivt en gave for norsk langrenn. Finland ødelegger for seg selv.

- Skal barn og ungdom gjøre det samme?

Holmberg er bekymret for utviklingen i langrenssporten.

- Denne pustemaskinen ser ut som en nebulisator. Det får meg til å tenke på at sporten er i ferd med å utvikle seg helt feil. Vi vil ikke ha dette her, at friske folk benytter sånne maskiner. Er tanken at barn og ungdom skal gjøre det samme? spør Holmberg.

- Jeg ble ikke like opprørt over oksygenmaskene. Det var på et annet tidspunkt. Nå legger de fram dette midt i den pågående astmasaken. De vil at folk skal vite om det. Det er helt sinnssykt. Timingen er også meget uheldig, mener han.

Også den svenske landslagslegen Per Andersson, som Expressen har snakket med, reagerer.

- Det er veldig uheldig at dette kommer nå, uten at jeg kjenner detaljene bak denne maskinen. Men med fokuset som er på behandlingen av luftfeisplager og etikken rundt det, er tidspunktet for Finlands nye påfunn svært uheldig, sier han.

Sunday, November 27th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments