Ni tips til perfekt kalkun på nyttårsaften

Helstekt kalkun er populært på nyttårsaften. Og for mange er dette den eneste dagen i året man tilbereder den digre fuglen.

Med andre ord: På den store festdagen skal man på død og liv servere noe man ikke behersker så veldig godt.


HVORDAN STEKE KALKUN: Her få du tipsene du trenger for å få kalkunen god og saftig. Foto: MATPRAT.NO / STUDIO DREYER-HENSLEY
Vis mer

Rart?

Neida. Jeg skal ikke være den som mener man ikke skal tråkke til. Og ta en sjanse. Med det sagt tror jeg mange har godt av å gå gjennom de viktigste kalkuntipsene før det er for sent.

Om det var tilbehøret til kalkun du ville ha, finner du det du trenger her.

Kalkuntips 1: Tin kalkunen sakte

Frossen kalkun? La kalkunen tine over tre dager i kjøleskapet. Poenget er at den bør tines sakte slik at den ikke slipper for mye væske og blir tørr. Har du ikke tid til å vente er det beste å tine den i kaldt vann (men uten å ta av plasten).

Kalkuntips 2: Saltlake

Å bruke saltlake er vanlig for å få en saftigere og mer smakfull kalkun. Har du tid kan du legge den i saltlake over natten (eller et par dager) i lake som inneholder 50 gram salt per liter. Om du bare har noen timer kan du bruke 100 gram salt per liter.

Kalkuntips 3: Gni det inn

Gni skinnet inn med fett. Både smør og olje fungerer utmerket. Det du oppnår er først og fremst sprøere skinn.

Kalkuntips 4: Unngå tørt bryst

Brystet trenger kortere steketid enn lårene. De fleste gir blaffen og lar det stå til. Det minst krevende tiltaket er å dekke brystene med folie den første timen kalkunen er i ovnen. Andreas Viestead har et smart triks: Han kjøler ned brystkjøttet ved å legge på et omslag av isbiter i kjøkkenhåndkle.

Kalkuntips 5: Spørsmålet om stuffing

Mye stuffing krever lang steketid. Dersom stuffingen trenger lengre tid enn kalkunen betyr det trøbbel. Da blir kalkunen tørr.

Du kan enten droppe stuffingen (like greit) eller ha i stuffing som ikke forlenger steketiden. Noen har bare i ingredienser som setter smak, men som man ikke spiser (appelsin- eller sitronbåter, urter, etc).

Kalkuntips 6: Temperatur på ovnen

Det er mange måter å steke en kalkun på, men en vanlig metode er å begynne på 200 grader. Etter en time senker du ovnen til 150 grader. Da tar det omtrent to timer til du nærmer deg 70 grader (men, dette varierer fra ovn til ovn – og dessuten er ikke alle kalkuner like store).

Kalkuntips 7: Kjernetemperatur på kalkunen

Bruk et digitalt steketermometer! Ferdig snakka. De som sitter i pakkene du får kjøpt viser seg ofte å ville steke kalkunen for lenge, slik at den blir for tørr.

Kalkunkjøttet er gjennomstekt på omtrent 70 grader. Det hadde vært enkelt å ta ut kalkunen når steketermometeret viser 70 grader, men saken er at kjøttet vil stige i temperatur etter at den er tatt ut av ovnen. Og her kommer det vriene: Jo høyere temperatur du steker kalkunen på, desto mer vil den stige.

En måte å gjøre dette på er å “lirke” deg oppover: Når termometeret viser 60 grader skrur du ovnen ned noen gode hakk. Forhåpentligvis vil temperaturen øke saktere mot 70 grader. Følg nøye med, ser du at det går raskt mot 70, så senker du temperaturen ytterligere. Kommer den ikke opp i 70 grader, så øker du forsiktig igjen.

Dette er tungvint og krever at du følger med. Men, resultatet blir bedre!

Kalkuntips 8: Fuglen trenger hvile

Når du tar kalkunen ut av ovnen er det lurt å dekke den til (med folie) og la den hvile. Og gjerne lenger enn du tror. 25-30 minutter minimum. En time er heller ikke noe problem.

Det som skjer når kjøttet hviler er at saftene som har blitt presset innover under steking sprer seg utover i kjøttet igjen. Derfor blir kalkunen saftigere om du lar den hvile.

Kalkuntips 9: Trikset ingen bruker

Svært få har en egnet sprøyte for hånden. Men, skulle du likevel ha det for hånden, kan du suge opp saftene som danner seg i formen og sprøyte dem inn i kalkunen igjen – helst i brystet hvor det er tørrest.

Les også:

Stek kalkunen flat

Her er oppskrift på saus til kalkun

Helstekt amerikansk kalkun

Friday, December 30th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments