Nasa-forsker advarer: – Jorda er ikke forberedt på asteroide-kollisjon

(Dagbladet): En av de mest katastrofale hendelsene som kan ramme jorda, er at en stor asteroide eller komet treffer planeten. Er romobjektet stort nok, kan alt liv på planeten bli utryddet.

Et slikt scenario er behørig framstilt i filmer som «Armageddon» og «Deep Impact» (begge 1998). I begge filmene klarer spesialteam utstyrt med atombomber å avverge den totale kataklysme.

En slik redning er imidlertid urealistisk, ifølge Nasa-forsker Joseph Nuth. Med vårt nåværende kriseapparat vil vi ikke rekke å reagere før kollisjonen, skriver The Guardian.

- Det største problemet er i bunn og grunn at det ikke er mye vi kan gjøre med det slik det er nå, sa Nuth under et foredrag i American Geophysical Union.

Nuth understreker at det er langt mellom asteroider og kometer som kan gjøre skade, men minner om at et enormt objekt på 10 km i diameter for 65 millioner år siden slo ned på Yucatán-halvøya i Mellom-Amerika. Klimaendringene etter nedslaget tok anslagsvis livet av 75 prosent av alt liv på jorda, inkludert dinosaurene.


UREALISTISK: I «Armageddon» (1998) bidrar Bruce Willis (bildet) sterkt til å avverge jordas utslettelse ved hjelp av en atomladning. Han ville imidlertid hatt altfor kort tid på seg med dagens ressurser, ifølge Nasa-forsker Joseph Nuth. Foto: Frank Masi / Touchstone Pictures / AP / NTB Scanpix
Vis mer

- For kort tid

I 2014 passerte en komet «innen kosmisk spytteavstand fra Mars». Den ble oppdaget bare 22 måneder i forveien – dette er altfor kort tid til å reagere, fordi det i dag tar fem års planlegging for å skyte opp et romfartøy av tilfredsstillende standard, sier Nuth.

Nasa har nylig opprettet en egen avdeling for forsvar av planeten, og Nuth har anbefalt at organisasjonen bygger en avskjæringsrakett som skal stå i beredskap, samt et romfartøy som skal brukes til observasjon.

Forskeren har også uttalt at Nasa kan halvere den fem år lange klargjøringstida, men at selv en reduksjon til en fjerdedel av tida til sjuende og sist vil være å stole på flaksen; klargjøringstida må ned i ett år eller mindre.

- Det kan minske risikoen for at en lumsk asteroide kommer mot oss fra et sted som er vanskelig å observere, som sola, sier han.

Veien fram til et effektivt sikkerhetsnett er lang; før Nuths tiltak kan settes ut i livet, må ledelsen ved Nasa gi sin støtte, i tillegg til at Kongressen må godkjenne prosjektet.

Store ødeleggelser

Hvert år kommer tusenvis av meteorider – små og store romsteiner – inn i jordatmosfæren. Ifølge Space.com brenner mellom 90 og 95 prosent helt opp før de treffer overflata som meteoritter; de som klarer seg, lander oftest i havet eller i ubebodde landområder.

Men av og til kommer større steiner igjennom, og forårsaker stor skade på grunn av den kombinerte massen og høye farten. I 2013 eksploderte en asteroide på 18 meter i diameter over den russiske byen Tsjeljabinsk. 1700 personer ble skadd, og vinduer ble knust i et område på flere mils lengde.

I 1908 slo en romgjenstand på mellom 50 om 100 meter i omkrets ned ved Tunguskaelva i Sibir. Den forårsaket en eksplosjon som var 185 ganger kraftigere enn atombomba over Hiroshima, ifølge Nasa. Fordi den slo ned i et grisgrendt område, er det ikke rapportert om drepte, men flere fikk brannskader.

I oktober i år gjennomførte Nasa og det amerikanske beredskapsdirektoratet en simulering av hva som ville skje dersom en asteroide på 100 meter i diameter slo ned i det sørlige California. Forsøket viste at byer ville blitt jevnet med jorda, og tusenvis ville omkommet, ifølge New York Times

Gigantisk kanonkule

Ifølge Cathy Plesko, forsker ved Los Alamos National Laboratory, fins det to måter å unngå en asteroide på kollisjonskurs: en kjernefysisk sprengladning eller en «kinetisk påvirker» – ei gigantisk kanonkule.

- Kanonkuleteknologi er faktisk veldig bra; å avskjære et objekt i høy hastighet er mer effektivt enn sprengstoff, sier hun til The Guardian.

Bakdelen ved ei kjempekanonkule er at utregningene vil ta lengre tid enn for ei atombombe. Men metoden er fremdeles å foretrekke.

- Å sprenge den i filler vil ha farlige bivirkninger, som partikler fra eksplosjonen, sier forskeren.

Nasa regner med at de har oppdaget 90 prosent av objekter nær jorda som er større enn en kilometer i diameter – i størrelsesordenen som ville hatt katastrofale følger for livet på planeten. I tillegg har de kontroll på 874 asteroider som er en kilometer store blant 1748 «potensielt farlige asteroider».

Thursday, December 15th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments