Nå stenger Frankrike flyktningleiren «Jungelen»


VENTER: I måneder og år har de mange tusen innbyggerne i «Jungelen» i Calais ventet, med håp omå komme seg til Storbritannia. Nå skal leiren stenges. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
Vis mer

I august i år ble det klart at flyktningleiren «The jungle», eller «Jungelen», i Calais i Frankrike hadde mer enn fordoblet seg siden juni.

Nær 7000 mennesker som levde under kummerlige kår, men med et sterkt håp om å komme seg til Storbritannia, enten via båt eller som blindpassasjer på lastebiler og tog i Kanaltunnelen.

Mandag skal leiren bli historie. Stengningen vil lukke et vanskelig kapittel i Europas flyktningkrise, melder Middle East Eye.

- Må passe på barna

Flyktningene og migrantene vil bli sendt til 300 ulike midlertidige mottak over hele Frankrike.

Den ikke-offisielle flyktningleiren på Frankrikes nordlige kyst har vært en verkebyll for Frankrike i årevis, og har vært preget av lovløse tilstander. Innbyggerne i leiren har bodd under svært vanskelige og kummerlige kår, uten ordentlige helsefasiliteter og andre basistjenester.

FN hilser stengningen velkommen, og ber nå om at de mange mindreårige barna får bedre oppfølgning av franske myndigheter: «Dette er viktig for at barna ikke flytter til andre steder hvor de kan bli utnyttet av menneskesmuglere eller ende opp med å leve på gata uten støtte», skriver FN.

Verkebyll


MANGE BARN: Et stort antall mindreårige bor i «Jungelen». Nå skal busses til mer ordnede forhold i mottak over hele Frankrike. Foto.Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
Vis mer

Leiren i Calais har vært en verkebyll i forholdet mellom Frankrike og Storbritannia, siden målet til menneskene i leiren har vært å komme seg til de britiske øyene. Byen har 70 000 innbyggere og ligger der hvor Den engelske kanal er på sitt smaleste. Det er bare 34 kilometer over til England, som du kan se på godværsdager.

I morgen vil representanter for franske myndigheter og hjelpearbeidere går rundt i leiren og informere innbyggerne om at de må forlate jungelen.

- Målet er at alle skal få tak over hodet, og at vi gjør alt vi kan for å lykkes, sier en talsmann til Middle East Eye.


FARLIG VEI: Målet til innbyggerne i flyktningleiren «Jungelen» er Storbritannia. Helst som blindpassasjerer i tog, ferger eller lastebiler. Hver natt prøver folk å komme seg på toget som går under kanalen.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
Vis mer

Frankrikes president, Francois Hollande, annonserte at leiren skal stenges i forrige måned. Han kalte forholdene i leiren for «uakseptable».

Ikke første gang

Det er ikke første gang at franske myndigheter har forsøkt å stenge den improviserte flyktningleiren «Jungelen». I mars i år beordret den franske innenriksministeren den sørlige delen av leiren jevnet med jorda. Da brukte fransk politi tåregass for å fjerne innbyggerne, men flyktningene og migrantene endte opp med å flytte til nordsida i stedet.

Men om franske myndigheter lykkes denne gang, frykter flere at en annen improvisert flyktningleir vil dukke opp et annet sted, ifølge Middle East Eye.

Men noen er glade for at leiren nå skal stenges:

- Før likte jeg jungelen. Jeg hadde venner her og jeg jobbet her. Men nå er det blitt for farlig, sier 22-årige Mewagul Daulatzai, fra Afghanistan, til AFP.

Les også:

  • Dagbladets prisbelønte reportasje Våtdraktsmysteriet, som har et eget kapittel om «Jungelen» i Calais.
Saturday, October 22nd, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments