Med-dømt om drapssiktet 32-åring: – Jeg aner ikke om han har begått dette drapet eller ikke, men det er kjipt om det har skjedd

(Dagbladet): – Jeg aner ikke om han har begått dette drapet eller ikke, men det er klart at det er kjipt om det har skjedd. Mer enn det kan jeg ikke si, sier en Oslo-mann i 30-åra til Dagbladet.

Våren 2002 deltok mannen i et brutalt ran av McDonald’s-restauranten på Sogn i Oslo, sammen med flere to menn fra et kriminelt miljø fra Groruddalen – blant dem 32-åringen som nå er pågrepet og siktet for drapet på Egil Tostrup Bråten seinere samme år.

- Det var mye kriminalitet på den tida, men hva som har skjedd etterpå vet jeg ikke, for jeg har brutt kontakt med miljøet. Det er derfor vanskelig for meg å snakke om ham, sier mannen til Dagbladet.

Revolver mot hodet

Den nå drapssiktede 32-åringen, den gang 18, ankom i en stjålet bil sammen med de medsammensvorne før han og en av de andre entret restauranten, iført finlandshetter og utstyrt med en revolver.

Ifølge dommen ropte de to unge mennene til de ansatte at de ville bli skutt dersom de ikke la seg ned på golvet. På et tidspunkt holdt 32-åringen også revolveren mot hodet til skiftlederen og truet med å skyte ham.

Til tross for at kontakten er brutt, har den medskyldige sett den siktede 32-åringen i etterkant av ranet i 2002.

- Jeg har sett ham i moskeen noen ganger, sier han.

Like ved hjemmet

Drapet på Egil Tostrup Bråten er en av få uoppklarte drapssaker i Oslo. Natt til 18. november 2002 ble han funnet livstruende skadd av et stikkvåpen på gata, bare meter fra hybelhuset der Solør-mannen bodde. Han døde kort tid etter på sykehus.

På tross av intens etterforskning er ingen pågrepet for drapet, før nå. Det er uklart hva som ledet fram til gjennombruddet, og etterforskningsleder Stein Olav Bredli ønsker ikke å utdype dette i dag.


LEDET ETTERFORSKNINGEN: Tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen ledet i flere år drapsetterforskningen, og er glad over utviklingen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Vis mer

Finn Abrahamsen ledet i flere år drapsetterforskningen, før han sluttet i politiet i 2007. Han sier han ikke kjenner til mannen som nå er siktet, men er glad for utviklingen.

- Denne saken er et godt eksempel på at dersom man går igjennom en sak på ny, vil man kunne finne nye ting å gå videre med. Det tyder på at det har gitt resultater å snu alle steiner på nytt, sier Abrahamsen til Dagbladet.

To teorier

Han forteller at politiet hadde to teorier om hva som kan ha vært motivet bak drapet.

- Den ene teorien var at det var et ran. Men Bråten hadde neppe mye på seg, så det må i så fall ha blitt et magert utbytte. En annen teori er at han kan ha reagert på noen som brøt seg inn i en bil. Bråten var en person som brydde seg, og som kunne si ifra, sier den tidligere politioverbetjenten.

Abrahamsen sier at drapet gjorde inntrykk på ham.

- Det var et forferdelig drap. Og i det ligger det at det var en uskyldig ungdom som umotivert ble drept. Det er så meningsløst.

Dømt ti ganger

Den drapssiktede 32-åringen har et langt rulleblad og er straffedømt ti ganger. I perioden rundt drapet begikk han en rekke kriminelle handlinger i tillegg til McDonald’s-ranet, herunder innbrudd og biltyveri. Seinere er han dømt for nye innbrudd og tyveri, samt narkotikaforbrytelser og trusler.

Ifølge sin advokat Vidar Lind Iversen nekter Oslo-mannen straffskyld.

32-åringen har tidvis vært i arbeid, bl.a. innen dagligvarehandel.

Thursday, November 24th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments