Martin Ødegaard-show: – Han gjør ting ingen andre norske spillere gjør

Kasakhstan U21 – Norge U21 0-3 (0-0)

(Dagbladet): Norge ville med seier over Kasakhstan sikre seg toeromspill i kampen om en billett til EM-sluttspillet. England er allerede EM-klare som gruppevinnere.

Norge sleit lenge med å skape sjanser i Aktobe, men så viste Martin Ødegaard seg fram like etter pause. Han var både god og heldig som fintet en forsvarer på rompa før han overlistet keeper på 1-0, før han på vakkert vis spilte fri Ghayas Zahid på 2-0.

Noen minutter før slutt fjernet han all tvil da han snappet ballen og rundet keeper til 3-0. «Lille» Martin Ødegaard var banens gigant.

17-åringen sleit i likhet med lagkameratene med å skape stort i den første omgangen, men i andre omgang viste han høy klasse.

Tøff kamp

Kasakhstan hadde bare én seier på sju kamper før kveldens møte med Norge, men det omvendte oppgjøret i Drammen var jevnere i målprotokollen enn tabellsituasjonen tilsa (2-1 til Norge).

En annen ting som talte for at Norge ville få det tøft: Kasakhstan hadde bare sluppet inn to mål på tre hjemmekamper, noe som viser at de er et lag som er vanskelig å bryte ned.

Norge hadde mye ball, men skapte lite før hvilen. Mats Møller Dæhli, Martin Ødegaard og Mohamed «Moi» Elyounoussi forsøkte med kombinasjonsspill, men sleit med å spille seg til store sjanser.

- Vi har kommet til noe, men ikke så mye vi hadde håpet på, sier TV 2-kommentator Jesper Mathisen.

Ødegaard-scoring

Like etter pause fikk Norge er gigantmulighet til å ta ledelsen etter en corner. Dæhli slo inn foran mål og Ruben Yttergård Jenssen bommet regelrett på ballen fra kloss hold.

I andre enden kunne Kasakhstan fort tatt ledelsen like etterpå etter klabb og babb i Norges felt, hvor en lettet Sondre Rossbach etter hvert kunne fange ballen.

Martin Ødegaard har fått kritikk for å ikke være målfarlig nok på landslaget, men det var Real Madrid-spilleren som fant veien til nettmaskene etter 53 minutter.

17-åringen dro seg elegant forbi sin oppasser og slo ballen hardt inn fra skrått hold i boksen. Ballen hadde ikke retning mål, men så gikk den via beinet til Kasakhstan-keeperen og i nettet.

Dersom målet ikke blir korrigert til selvmål, var scoringen Ødegaards første på landslaget og aldersbestemte landslag, ifølge fotball.no.

Ny scoring

Kasakhstan var farlige ved et par anledninger etterpå, men det var Norge som var effektive foran mål.

Hele den bakre fireren til Kasakhstan ropte på offside da Ødegaard spilte ballen gjennom til Ghayas Zahid etter rundt 67 minutter. Linjedommerne holdt imidlertid flagget nede, og Vålerenga-spilleren plasserte ballen i mål via stolpen.

- Martin Ødegaard gjør ting ingen andre norske spillere gjør. Mottaket i mellomrommet, bevegelsen og måten han slipper den pasningen på, gjennom til Ghayas Zahid. Rett og slett klasse, mente TV 2-kommentator Jesper Mathisen.

TV-reprisen viste at Zahid muligens var i offside da pasningen ble slått.

Om det var tvil om den første scoringen, var det ingen tvil om hvem som scoret det andre. Ødegaard utnyttet en forsvarsfeil og snappet ballen høyt i banen, før han rundet keeper og plasserte ballen enkelt i mål.

På overtid kunne Ødegaard fort scoret igjen, men avslutningen gikk høyt over mål.

- Kan slå alle

Seieren betyr at Norge vil være et av fire lag som skal spille playoff om EM-billett.

Mohammed Elyounoussi sa etter kampen mot Sveits forrige uke at han ikke fryktet noen i playoffen, som spilles mellom 7. og 15. november.

- Nei, vi kan slå alle. Jeg frykter ingen. Vi tar det vi kommer. Vi skal knuse dem og kvalifisere oss for EM, sa Basel-spilleren selvsikkert.

Resten av kvalifiseringskampene i de øvrige gruppene spilles i løpet av kvelden. Det er derfor ikke gitt hvilke tre andre lag Norge kan møte.