- Man kan ikke leve når man er redd

BERLIN (Dagbladet): På tross av at 12 mennesker i går ble drept og 48 såret i det som sannsynligvis er en terroraksjon, har Berlins gater i dag vært fylt av mennesker nå rett før jul. Stemningen er trykket, men behersket, og få later til å ha blitt skremt til å holde seg hjemme, selv med én eller flere mulige gjerningsmenn på frifot.

- Nei. Det fins riktignok mørke avkroker av Alexanderplatz man ikke beveger seg på – vi bor jo i en storby. Men redd er jeg ikke; det ville vært trist, man kan ikke leve når man er redd, sier Peter (78).

- Umulig å beskytte seg

Pensjonisten er en av mange som har flokket til sperringene rundt julemarkedet på Breitscheidplatz – der et vogntog i går pløyde igjennom folkemengden som var samlet der til kos og hygge.

- Jeg føler meg ikke utrygg, men selvsagt: Når man kommer opp i en stor folkemengde, blir man man litt engstelig. Men man kan ikke beskytte seg, den totale beskyttelse finnes ikke, uansett hvor mange forholdsregler man tar, sier Peter.

Heller ikke Anas (33) lar seg skremme vekk fra Berlins gater på grunn av terror.

- Nei, absolutt ikke. Jeg føler meg hel her, føler meg glad. Denne byen er rett og slett fantastisk, og må forbli slik. Jeg vil ikke sitte hjemme, jeg vil komme hit, igjen og igjen. Og som du ser, er jeg ikke alene. Det er virkelig mange her, sier Anas (33).


VIL IKKE SITTE HJEMME: 78-årige Peter mener det ville vært trist dersom man lot frykten styre. Foto: Per Ervland / Dagbladet
Vis mer

- Jeg synes det er viktig at man ikke er redd, at man viser selvbeherskelse og utviser mot, sier Pauline (26).

Har kanskje feil mann

En 23-årig flyktning fra Pakistan ble i går pågrepet to kilometer fra åstedet, mistenkt for terrorhandlingen, og politiet raidet i natt asylmottaket der han har bodd. I dag har imidlertid myndighetene, inkludert politiet selv, sådd tvil om hvorvidt de har riktig mann. Det bekymrer berlinerne Dagbladet har snakket med lite.

- Man kan ikke vite, og vi må avvente og se, slik at vi ikke trekker forhastede slutninger eller får panikk, sier Pauline.

- For meg er det oppriktig sagt det samme hvem som har gjort dette, og hvorfor. Det viktigste er at vi må tenke på ofrene og deres familier. Om politiet har funnet den riktige eller ikke … min mening er at Berlin forblir sterkt. Berlin er frihet, er toleranse og er skjønnhet, sier Anas.


POLITINÆRVÆR: Væpnet politi er svært synlig i Berlin dagen etter terrorangrepet. I bakgrunnen julemarkedet på Breitscheidplatz. Foto: Per Ervland / Dagbladet
Vis mer

- Må regne med terror

Væpnet politi er veldig synlig til stede i bybildet i den tyske hovedstaden. I tillegg er et stort område rundt åstedet ved Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche sperret av, og folk må gå lange omveier i Berlins travleste handledistrikt.

Peter mener Tyskland på sett og vis har invitert terroren hjem, gjennom sine internasjonale militære oppdrag.

- Jeg må si at vi ikke er helt uskyldige her i Tyskland. Det tyske forsvaret har væpnet engasjement i flere andre land, og at terroren kommer til vårt eget land, må vi regne med.

- I tillegg kommer flyktningproblemet – at mange tusener av mennesker er her, uten at vi vet hvor de kommer fra, og hvor de skal oppholde seg. Det er et selvsagt et problem, men vi må kanskje leve med det, avslutter 78-åringen.

Tuesday, December 20th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments