Magnus Carlsens siste trekk får ekspertene til å måpe: – Det er jo helt vilt

(Dagbladet): Magnus Carlsen ble i natt verdensmester i sjakk for tredje gang.

Det skjedde i et dramatisk omspill, etter at det sto 6-6 og uavgjort etter de tolv første ordinære partiene.

Nattas omspill skulle avgjøres med fire partier hurtigsjakk, før det eventuelt skulle gå videre til lynsjakk og deretter såkalt armageddon.

Magnus Carlsen trengte bare de fire partiene med lynsjakk for å slå utfordreren Sergej Karjakin. Måten han gjorde det på hylles nå av en samlet sjakkverden.

- Det er jo helt vilt

Etter å ha gjort en kjempemiss i det andre partiet, som han kunne ha vunnet, kom Carlsen sterkt tilbake i tredje og fjerde parti. Han vant det tredje partiet med svarte brikker og trengte bare å kontrollere inn til remis i det fjerde partiet for å sikre VM-tittelen.

Det gjorde ikke 26-åringen fra Lommedalen på det som var bursdagen hans. Måten Carlsen sikret VM-tittelen på får nemlig ekspertene til å måpe.

Carlsens siste trekk var hvit dronning til h6. Carlsen visste da at Karjakin ville bli satt sjakk matt uansett hvordan han valgte å ta dronningen. Det Carlsen gjorde kalles på sjakkspråket et dronningoffer.

- Det er jo helt vilt å avslutte VM med dronningoffer. Det er ganske unikt og trolig historisk, sier Dagbladets sjakkekspert Tarjei Joten Svensen.

- Det virker som dette vekker ganske stor oppsikt?

- Ja, det er ikke rart, for jeg kan ikke huske en annen VM-match som er avsluttet med dronningoffer. Det er jo det ultimate for en sjakkspiller, sier Svensen.

Svensen understreker at andre spillere trolig også ville sett denne muligheten dersom de satt i samme stilling på dette brettet.

- Det er så pent

Sjakkeksperter og entusiaster beskriver det imidlertid som vakkert og unikt etter at de tolv første partiene ble beskrevet som ganske ordinære.

- Han gjorde dette trekket ganske enkelt fordi det vinner direkte og gir matt, sier Svensen.

Også i VGTVs studio var ekstasen stor da de så hvordan Carlsen avgjorde VM-kampen.

- For en måte å avgjøre mesterskapet på, sa Carlsen-kompis og VG-kommentator Jon Ludvig Hammer.

– Det er så pent, sa stormester og kommentator Simen Agdestein.

Fornøyd Carlsen

Carlsen selv var åpenbart fornøyd med omspillet da han stilte på pressekonferanse like etter kampen,

- For det første vil jeg takke motstanderen Sergej for en bra kamp. Det var en fantastisk kamp oss mellom. Jeg vil takke alle som har kommet hit for å støtte meg, motstanderen eller de som er fans av spillet, sier Carlsen til det store pressekorpset i New York.

Utfordreren Sergej Karjakin var naturlig nok skuffet.

- I dag spilte jeg veldig dårlig. Jeg vet ikke hvorfor, men det var vanskelig å komme tilbake etter tolv partiet med vanlig sjakk, sier Karjakin etter partiet.

Thursday, December 1st, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments