Lille Elia hadde vært død om han hadde blitt født timer tidligere


BABY-BESØK: Styrkesjef og medisinsk mannskap besøkte i går mammaen og baby-gutten Elia, som ble født på båten deres i helga. F.v: Pål Einar Pedersen, Robert Forsberg, Pål Erik Teigen, Alf Ole Davidsen og Hans Christian Vik. Foto: Kripos
Vis mer

I helga hadde mannskapet på den norske båten «Siem Pilot» hektiske døgn, da de reddet over 1000 mennesker utenfor Libyas kyst. Midt på natta kom overfylte gummibåter mot dem fra alle kanter.

Bare timer etter den 24-timers redningsaksjonen ble en liten gutt født inne i den lille legecontaineren på den norske båten. Fødselen gikk bra, og nå ligger lille Elia og mammaen trygt på en nyfødt-avdeling på et sykehus på Sicilia.

- Babyen er i god form og mor er fornøyd. Gutten har fått navnet Elia og er 1460 gram og ble født i 31. uke, forteller styrkesjef Pål Erik Teigen.

Risikofødsel

Teigen og legepersonalet på båten var i går og besøkte mor og lille Elia på sykehuset i Arigento på Sicilia, for å påse at alt var gjort riktig før og under fødselen. Mor og barn ligger på avdelingen for for-tidlig-fødte.

- Det er klart at det var en risikofødsel. Ikke alle som er født så tidlig er så friske som han. Men alt gikk bra. Fødselen var helt ukomplisert og barnet kom raskt, forteller lege Hans Christian Vik.

Mora er på flukt fra hjemlandet Elfenbenskysten.

- Det var dessverre en språkbarriere mellom oss, men hun skjønte hvem vi var og det virket det som at de har det veldig bra, sier lege Vik.

Dårlige odds

Både mor og barn er friske, og det er ikke funnet noen annen årsak til den tidlige fødselen, enn at stresset mor og barn opplevde i den overfylte gummibåten nok er årsaken.

- Hva om gutten hadde blitt født litt før. Enten i Libya eller i den overfylte gummibåten?

- Det er ikke så vanskelig å tenke seg. Da hadde nok ikke oddsene vært særlig gode. Jo mindre babyen er, jo vanskeligere er det å holde dem varme. Folkene vi redder er jo ofte veldig våte når de kommer om bord til oss. Da tar det ikke mange timer før de er kalde, sier Vik.

Flere dør

Lille Elia og mammaen overlevde overfarten over Middelhavet. Stadig flere gjør ikke det. Nesten like mange har dødd hittil i år, som i hele år, ifølge nye tall.

- Dette er det verste vi har opplevd. Smugling er enorm business, sier William Spindler, FN-talsmann, ifølge The New York Times.

3671 personer har dødd hittil i år, mot 3175 i fjor, ifølge IOM. Dette inkluderer de 17 døde personene som «Siem Pilot» fraktet til Sicilia i helga.

Hittil i år har 327 800 personer krysset Middelhavet, som er rundt halvparten i forhold til i fjor. Da dro de fleste migrantene og flyktningene i den østre delen av Middelhavet, som er fra Tyrkia til Hellas. Denne ruta er nå stengt.

  • Siden «Siem Pilot» startet redningsksjonene i Middelhavet, har den norske båten reddet 28 569 mennesker. De har og tatt med seg 79 døde.
  • I natt drar den norske båten igjen ut i Middelhavet for å patruljere og muligens også redde liv.
Thursday, October 27th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments