Kvinner skaper lavtlønnsyrker

Sveinung Vikne Knutsen skriver i Dagbladet at kvinner kommer dårligere ut på lønnsstatistikken fordi de i stor grad velger andre jobber enn menn. Han slutter dermed at lønnsforskjellene mellom kvinner og menn ikke er et utslag av diskriminering, men av ulik verdsetting av ulike typer arbeid.

Men nettopp denne verdsettingen er blant annet et utslag av kjønn.

Det stemmer at kvinner nok er mindre opptatt av lønn i valg av yrke, og at dette er en del av forklaringen på yrker med mange kvinner er dårlig betalte. Mange kvinner har søkt seg til yrket sitt på tross av dårlig lønn.

Men dette er bare én del av forklaringen. Det er ikke bare slik at mange kvinner søker seg til dårlig betalte yrker, det er også slik at mange av disse yrkene er dårlig betalte fordi kvinneandelen er høy.

At yrker med høy kvinneandel er relativt lavtlønnede er ikke i seg selv et bevis på dette. Her møter vi problemet med høna og egget. Ønsker kvinner yrkene på tross av lav lønn, eller er yrkene lavtlønnede fordi de er kvinnedominerte?

Det som derimot viser klarere at det også er slik at kvinnedominerte yrker er lavtlønnede fordi de er kvinnedominerte, er at yrker som endrer kjønnssammensetning på sikt også endrer lønnsnivå i forhold til samfunnet for øvrig.

En omfattende studie av amerikansk lønnsstatistikk over 50 år viste at dersom et yrke gikk fra å ha en overvekt av mannlige arbeidere til å ha en overvekt av kvinnelige, ville lønnsnivået relativt synke på sikt, mens det motsatte skjedde dersom et yrke gikk fra å være kvinnedominert til å bli mannsdominert (se pdf).

Verdsettingen av et yrke endrer seg altså med kjønnssammensetningen. Det må bety at kjønnssammensetningen inngår i verdsettingen av yrker. Yrkers status avhenger av kjønnssammensetning. Det er liten grunn til å tro at dette ikke også er en del av forklaringen på lønnsforskjellen mellom manns- og kvinnedominerte yrker også i Norge.

Jeg er helt enig med Knutsen i at lønn skal verdsette arbeidet som gjøres på en skikkelig måte, uansett hva grunnen til den urettferdige verdsettingen måtte være, men det stemmer ikke at ikke kjønn er en av disse grunnene.

Lønnsforskjellene mellom kvinner og menn handler blant annet om ulik verdsetting av ulike typer arbeid, men også dette er et likestillingsproblem. For er det ikke et likestillingsproblem at verdsettingen av arbeid avhenger av kjønn?

Friday, October 21st, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments