I budsjettkrisa snakker alle om «bilpakka», men de har ikke diskutert hvordan den skal defineres

(Dagbladet): Tirsdag startet de fire borgerlige partilederne dagen på Statsministerens kontor. Der ble det gitt signaler fra både regjeringspartiene og samarbeidspartiene som gjorde at ord som «positivt» og «konstruktiv» ble brukt.

Så god var stemninga, at Hans Andreas Limi sa følgende til Dagbladet tidlig på ettermiddagen:

- Dagens møte kan ha vært gjennombruddet. Jeg tror det nå er mulig å finne en løsning på finanspolitisk nivå. Så vil det helt sikkert bli behov for å avklare oppover, mot våre foresatte, samt endelig beslutning i de respektive stortingsgruppene.

- Stor avstand

Men Trine Skei Grande er ikke nødvendigvis enig i at en løsning er så nærstående. Både Venstre og KrF sendte sine svar til regjeringen i løpet av tirsdagen, og på vei ut av et møte med Knut Arild Hareide tirsdag ettermiddag, sier hun følgende til Dagbladet.

- Jeg skjønner at Frp håper at dette skal gå enkelt og greit, men det kan jeg ikke garantere. Men vi skal i alle fall prøve å være konstruktive, og hvis vi klarer det, så kan dette gå ganske fort.

- Men du sier at avstanden er større enn det Frp håper og tror?

- Vi ser at avstanden fortsatt er ganske stor, og det er en stor jobb som gjenstår. Det kan nok ta flere dager før vi er i mål.

Uenighet om betydning

I løpet av tirsdagen rakk flere sentrale Frp-ere, deriblant Hans Andreas Limi, å slå fast at den såkalte «bilpakka» ikke skulle røres.

«Bilpakka» inkluderer blant annet økte drivstoffavgifter, kutt i bompengeavgift på riks- og fylkesveier og redusert årsavgift.

- Grande, er du enig i Frp’s vurdering at bilpakka er låst?

- Vi er ikke enige om noe før vi er enige om alt. Jeg tror Frp gjør lurt i å ikke gjenta ultimatum i denne delen av prosessen. Vi er ikke enige om budsjettet ennå, og da er ingenting låst.

- Er dere egentlig enige om hva «bilpakka» betyr?

- Vi har nok aldri diskutert hva som går inni bilpakka.

- Hva mener du går inn i bilpakka?

- Det skal vi ta inne i dette rommet, sier Grande og går inn i heisen.

- Omfattende arbeid

Etter det Dagbladet forstår ser både Venstre og KrF nå på muligheter for å arbeide seg rundt bilpakka – dersom Frp ikke er villige til å gi seg på den – på en måte som fortsatt vil gi reelle kutt i klimagassutslipp. C02-avgift er blant løsningene som har vært på bordet tidligere.

Men Hareide er enig med Grande i at en løsning ikke er nærstående.

- Vi har levert våre svar til regjeringspartiene. Jeg tror en rask enighet skal mye til, og ser ikke for meg en enighet innen 24 timer, sa Knut Arild Hareide til Dagbladet rett før klokka 17 tirsdag, og la til:

- Målet er en enighet mellom alle de fire partiene, men det er et omfattende arbeid, og det er en del saker vi ikke har kommet til bunns i ennå.

- Står bilpakken fast?

- Det har vi ikke konkludert på. Frp har ikke gitt noe ennå, men det betyr ikke at vi har konkludert. For vår del kan vi leve med regjeringens forslag på bensin- og dieselavgift, men ikke den overkompenasjonen for de fossile bilene som regjeringen har lagt opp til.

Tuesday, November 22nd, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments