Hesteeier: – Vi er sjokka

(Dagbladet): Det slo ned som en bombe i travmiljøet da det kom fram at tre travhester fra samme stall i Frankrike har avlagt positiv dopingprøve. Det skjedde i forbindelse med det norske storløpet Oslo Grand Prix i juni – og omhandler blant annet vinnerhesten Your Highness.

Treneren det gjelder er franske Fabrice Souloy, som lenge har vært den mest suksessrike treneren i Europa.

Det Norske Travselskap skriver i en pressemelding i dag at de aktuelle hestene får startforbud, at treneren blir suspendert i nordiske land under utredningen og at det bil bli foretatt premiereguleringer på tilsammen 2,66 millioner kroner. I tillegg er saken oversendt UET med anmodning om å suspendere ham i øvrige medlemsland.

«Travhestene Your Highness, Un Mec d`Heripre og Lionel har avlagt positive A-prøver etter deltakelse i Oslo Grand Prix den 12. juni 2016. Timone Ek har avlagt positiv A-prøve etter seier i Bjerkebanens Europamatch den 12. juni 2016. Un Mec d`Heripre har også avgitt positiv A-prøve den 28. mai 2016 ved prøvetakning dagen før Elitloppet og den 29. mai etter Elitloppet. B-prøvene er sendt til et annet laboratorium for verifisering. Lionel har avlagt både positiv A- og B- prøve. Prøvene fra hestene viser i analysene forekomst av kobolt langt over grenseverdien i blod og urin», skriver DNT i en pressemeldingen.

DNT har analysert et stort antall prøver for kobolt fra dagene før og under løpsdagen som foregikk 12. juni. Det var etter at det ble funnet at A-prøven fra hesten Lionel var positiv for kobolt, at flere prøver fra løpsdagen ble sendt til analyse spesifikt for kobolt. Det gjaldt alle deltakende hester i Oslo Grand Prix.

Det Norske Travselskap holdt pressekonferanse i dag. Styreleder Svein Morten Buer, sjefveterinær Anne V. Wangen og leder for hestesportens utvalg for utredning av dopingsaker, Birgit Ranheim, var på plass.

- Det er aldri morsomt å få positive dopingprøver. Men vi driver et ganske intensivt antidopingarbeid. Og hensikten er nettopp å avdekke positive prøver. Det hadde vært verdiløst å drive dette arbeidet om man ikke fra tid til annen fikk positive prøver. Så får vi inderlig håpe det er avskrekkende i forhold til andre trenere som måtte føle seg fristet. Det er kjedelig at det skjer, men det har en positivt effekt også, sier Buer.

Nye tester

Representanter fra Svensk Travsport og Det Norske Travselskap var mandag på besøk hos Souloy i Normandie for å gi ham beskjed. De møtte opp på gården hans ni i går kveld.

- De fortalte at Your Highness (vinner), Un Mec d’Heripre (tredjeplass) og Lionel (sjetteplass) hadde testet positivt for kobolt under Oslo Grand Prix. Det skal også handle om en annen av mine hester, Timone E.K., i firerårsløpet. Samtidig mister Un Mec d’Heripre forsøksseieren og tredjeplassen i Elitloppet (Sveriges største travløp journ.anm.), sier Fabrice Souloy til Paris Turf.

De fire hestene testet først negativt like etter Oslo Grand Prix-helga, men så ble det nylig avdekket positive prøver etter at testene ble nedfryst og retestet.

Til svenske Expressen sier Souloy:

- Det ble gjort dopingtestet og de viste ingenting på Lionel og Un Mec d’Heripre. Det går ikke an å si noe slik om det ikke finnes bevis.

Ifølge DNT har også Souloy innrømmet at en femte hest fra stallen har testet positivt på kobolt (Lover Face). Buer forteller at Souloy også har vært veldig samarbeidsvillig i denne saken.

Bloddoping

Det skal etter rapportene dreie seg om grunnstoffet kobolt. Kobolt er en form for bloddoping som fungerer på samme måte som EPO. Da man begynte å dopingteste for EPO på mennesker i 2000 fant man andre alternativer, og kobolt var et av dem, skriver TGN.

«Kobolt er et grunnstoff som er naturlig forekommende i kroppen og som i små mengder også tilføres i kraftfôr til hest (mikromineral), samt i kosttilskudd og medisiner til hest. Fordi kobolt er en kroppsegen substans, det vil si at det finnes naturlig i kroppen i små mengder, har det blitt utviklet en internasjonal grenseverdi som ikke skal kunne overskrides ved normal fôring, fôrtilskudd eller vitamininjeksjoner. Kobolt er kjent fra humanidretten som en bloddopingsmetode for å øke aerob kapasitet (utholdenhet og styrke)», skriver DNT i pressemeldingen.

Kobolt har vært årsaken til flere dopingskandaler i travsporten i Australia og USA de siste årene, skriver Expressen.

DNT har nylig begynt å teste og analysere prøver for grunnstoffet kobolt. De har prøver nedfrosset og lagret fra inntil fem år tilbake.

Your Highness, som vant Oslo Grand Prix i år, er delvis norskeid, mens Lionel er norsk. Your Highness fikk 1,5 millioner norske kroner for seieren, som kretsen rundt vil miste dersom trener Souloy blir dømt i saken. I så fall vil andre norske hester som deltok i løpet få betydelig mer pengepremier. Norske Papagayo E. vil blant annet rykke opp fra fjerdeplass til andreplass, noe som gir 620 000 kroner mer i kassa.

- Sjokka

Norske Oskar Eidsaa er deleier i Your Highness. Han forteller at det ble foretatt et bytte av leverandør av vitamintilskudd i mai-juni.

- Vi får ikke tenkt så mye på det annet enn at vi er sjokka. Vi får bare avvente å se hva det dreier seg om. Vi vet ikke. Det er snakk om en B12-vitamin som i utgangspunktet var lovlig, men som det ble byttet leverandør på, sier Eidsaa til Dagbladet.

Eidsaa forteller at det er helt riktig om Your Highness nå mister seieren i OGP, dersom det viser seg at hesten hadde et ulovlig stoff i kroppen. Han sier «ingen vil ha en slik seier». Deleieren vil ikke legge skylda på noen i saken, men mener ansvaret ligger hos treneren.

- Souloy er ansvarlig for hva veterinæren putter i hestene. Det ansvaret har vi gitt ham. Det ansvaret har han forvaltet bra – fram til nå. Vi legger ikke skylda på noen. Ansvaret er hans, så får se hva som skjer, sier Eidsaa.

Dersom Souloy blir funnet ansvarlig, vil det sannsynligvis bety både bøter og utestengelse.

- Hvis det er forsett er det betydelig høyere straff enn dersom det er uaktsomhet, sier Svein Morten Buer.

Friday, September 9th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments