Hareide vil heve drivstoffavgiftene mer enn Erna, men vet ikke hva effekten er

(Dagbladet): KrF mener deres alternative budsjett vil gi en større klimaeffekt, blant annet på grunn av økte drivtoffavgifter, enn regjeringens forslag til statsbudsjett.

Regjeringen fikk hard kritikk da de ikke la fram et klimaregnskap i budsjettet, men heller ikke KrF kan vise til hvor stort kutt i CO2-utslipp deres forslag vil føre til.

- VI kan ikke si nøyaktig effekt i antall tusen tonn, det har vi ikka apparat til å regne ut, men vi vet at vårt budsjett vil føre til større kutt, sier partileder Knut Arild Hareide til Dagbladet.

Mandag la KrF fram sitt alternative statsbudsjett.

- Dette forslaget vil gjøre budsjettet til regjeringen bedre på områdene barn, skole, familie, klima og fattigdomsbekjempelse, sa Hareide da han åpnet pressekonferansen.

- Innenfor dette er barn og familie den viktigste satsingen, sa han.

Sammen med Venstres alternative budsjett, som legges fram tirsdag, blir dette et vitkig utgangspunkt for budsjettforhandlingene med regjeringspartiene.

Budsjettkrav

Dette er noen av de sentrale kravene i KrFs alternative budsjett:

  • Heve drivstoffavgiftene med 20 øre på diesel og 15 øre på bensin. Dette kommer i tillegg til regjeringens forslag, som var å øke disse avgiftene med henholdsvis 35 og 15 øre.
  • KrF ønsker å opprette et separat utreisesenter for barnefamilier, til erstatning for internering på Trandum. De vil også bruke 20 millioner kroner til økt barnefaglig kompetanse i hele asylkjeden, skriver Dagbladet mandag.
  • KrF vil øke kontantstøtten med 50 prosent fra 6.000 til 9.000 kroner i måneden. Partiet foreslår også en økning i barnehagemidlene øremerket flere ansatte og flere barnehagelærere på 346 millioner kroner, meldte NRK mandag.
  • Både KrF og Venstre vil skrote regjeringen finansskatt. Opplegget skal ifølge regjeringens forslag til statsbudsjett gi gi 1,8 milliarder kroner i inntekter, skriver DN.
  • KrF setter av av 600 millioner kroner til å styrke dagens barnetrygd. Partiet vil også kjempe for minstepensjonistene i budsjettforhandlingene som starter til uka, meldte NTB på søndag.
  • Vil prioritere flere lærere foran flere timer i skolen. Vil sikre to lærere i 3. 4. og 5. klasse.

- Vi følger Grønn skatte-kommisjons anbefalinger i stor grad, men vi tar større hensyn til distriktene. Vi kompenserer blant annet landbruket, og foreslår også å heve pendlerfradraget, sa Hans Olav Syversen på pressekonferansen.

- Vi omfordeler, skaper flere arbeidsplasser og sørger for en mer sosial profil. Det er også et kraftigere forslag på klimaområdet enn det regjeringen har lagt opp til, oppsummerte Syversen.

Forhandlingene mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF, starter på onsdag.

Klimakrangel

Selv om kontantstøtte er et kontroversielt punkt, er det trolig andre krav som vil skape høyest temperatur i budsjettforhandlingene mellom samarbeidspartiene og regjeringspartiene.

Det grønne skiftet vil stå sentralt, og som Dagbladet tidligere har skrevet, vil trolig innføringen av en flat CO2-avgift og økte drivstoffavgifter være blant Venstres viktigste krav inn i forhandlingene.

Saken oppdateres.

Monday, October 31st, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments