Fraråder fortsatt politifolk å varsle: – Noe bra, mye dritt etter narkosaken i Bergen

(Dagbladet): – Nei, politifolk bør ikke opptre som varslere på arbeidsplassen.

- Jo, det har kommet noe positivt ut av den siste varslingssaken om politiet i Bergen som legger bort alvorlige narkotikasaker.

- Men nei, vi anbefaler fortsatt ikke at politifolk blir varslere.

Politiansattes fremste tillitsvalget, Sigve Bolstad, veksler fra nei til ja til nei etter sist ukes store nasjonale debattsak om politiet i Bergen og Hordaland som bevisst legger til side alvorlige narkotikasaker.

Fredag sa politidirektør Odd Reidar Humlegård til Dagbladet at Bergenspolitiet jobber med å løse en stor pågående sak på et annet saksfelt enn narkotika, og lørdag kveld sprakk nyheten om at en rekke personer er siktet for å ha lastet ned materiale som inneholder seksuelle overgrep mot barn, ifølge VG.

Paradoks

- Paradoksene står vel i kø her, Sigve Bolstad, hva er det egentlig du mener ?

- Det er som et valg mellom pest og kolera. Forbundsstyret, inkludert meg selv, kommer til å stå for å fraråde politifolk å bli varslere inntil det er opprettet et varslerombud, og varslere får et bedre vern.

- Nå kan det være fare for både helse og karriere for våre medlemmer, sier leder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund til Dagbladet.

Han regner med det blir debatt om temaet på årsmøtet i Fellesforbundet, som åpner i Trondheim mandag.

I mars i år vedtok et enstemmig forbundsstyre i Politiets Fellesforbund at landets desidert største fagforbund for politifolk ikke vil råde sine 16 000 medlemmer til å bli varslere.

Monika-saken

Politimannen Robin Schaefers problemer i tilknytning til varslingen om feil i den henlagte Monika-saken i Hordaland var bakteppet for det kontroversielle vedtaket, som ikke ble støttet av hovedorganisasjonen Unio, der Politiets Fellesforbund er samlet sammen med over 300 000 lærere, sykepleiere og akademikere.

- Det er svært alvorlig når en fagforening går ut og advarer mot å varsle. Jeg vil ikke fraråde noen å varsle, sa Unio-leder Ragnhild Lied til NRK da.

Ifølge VG, som avdekket politiledelsens nedprioritering av narkosaker i Bergen forrige helg, leverte en politimann der et varsel til sin ledelse 21. april i år.

Det var en måned etter at forbundsstyret i PF hadde anbefalt å ikke gjøre nettopp det.

6. juli går varsleren videre til justisminister Anders Anundsen med saken.

- Varsleren har ikke søkt råd hos oss. Jeg vet ikke hvem han er, og vet dermed heller ikke om han er medlem hos oss, understreker Sigve Bolstad.

- Har det kommet noe godt ut av denne varslingen på tross av at dere går mot å gjøre det slik ?

- Mye «dritt»

- Både ja og nei. Det positive er den offentlige debatten, som blant annet har fått opplyst om politiets handlingsplikt. Personlig har jeg ikke blitt noe klokere av de som har det øverste ansvaret. Politikerne har det samme svaret: det er aldri blitt bevilget så mye penger til politiet som nå.

- Og det negative ?

- Debatten etter den siste Bergen-saken har dratt med seg mye «dritt» om politiet generelt. Ubegrunnet og feilaktig, og etaten generelt hadde vel fått ufortjent dårlig uttelling i en omdømmeavstemming nå, sier Bolstad, som understreker at forbundet også har eksempler på varslere som har fått god og korrekt behandling i sine distrikter.

Tidligere politisjef: – Kriminelt

I et innlegg i Politiforum, politifolks eget medlemsorgan, har en operativ politiveteran nylig kommet med skarp kritikk av ledelsens standpunkt mot varsling.

- Å fraråde å varsle og legge lokk på en slik sak, er nærmest å regne for en kriminell handling, skriver tidligere sjef beredskapstroppen i Oslo, Torleiv Vika.

Sunday, November 20th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments