Flertall for å stille Sør-Koreas president for riksrett

Et flertall i nasjonalforsamlingen i Sør-Korea har stemt for å stille president Park Geun-hye for riksrett, melder NTB.

234 av de folkevalgte stemte for opposisjonens forslag. 56 stemte imot. Forslaget måtte ha minst 200 stemmer for å bli vedtatt, ifølge nyhetsbyrået.

Vedtaket fredag innebærer at Parks oppgaver blir overført til statsministeren, i påvente av avgjørelse fra grunnlovsdomstolen om hvorvidt riksrett-vedtaket skal ratifiseres og dermed åpne for å fjerne Park fra presidentembetet, skriver nyhetsbyrået.

Venninneskandale

Avstemningen om å stille presidenten for riksrett kommer etter uker med til dels pikante avsløringer av president Park Geun-hyes nære forhold til venninnen Cho Soon-sil.

Den rike forretningskvinnen Choi, er datter av av den beryktede sektlederen Choi Tae-min, som i sin tid hadde nære bånd til president Parks far, diktator Park Chung-hee.

Avsløringene som startet med at en sørkoreansk TV-stasjon fant en gammel laptop som hadde tilhørt Choi, viste hvordan venninnen blant annet hadde hatt tilgang til graderte dokumenter og hadde fungert som en fortrolig rådgiver for presidenten uten å ha noen formell rolle eller sikkerhetsklarering.

Choi, som nå er fengslet og siktet for korrupsjon og maktmisbruk, anklages også for å ha utnyttet sine nære forbindelser til presidenten for å tvinge gjennom store pengebidrag til to veldedige stiftelser. I realiteten er det mye som tyder på at disse pengene til K-sport og Mir er blitt kanalisert videre til Choi og selskaper hun kontrollerer.

Pikante avsløringer

I rekken av avsløringer kom det også fram at presidentpalasset hadde bestilt 364 potenspiller og svært kostbare helsekostmidler.

Presidentens talsmann har forklart at potenspillene skulle benyttes mot høydesyke i forbindelse med en rundreise i Afrika, og at helsekostmidlene var kjøpt inn av ansatte.

De mange avsløringene rundt president Park har ført til jevnlige massedemonstrasjoner i gatene av hovedstaden Seoul

Friday, December 9th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments