Finske stjerner: – Vi kjøper ikke Johaugs leppe-forklaring. Dette er trist, skuffende og sjokkerende

(Dagbladet): På apoteket Parafarmacia Faifer i Livigno i september skjedde det som ikke skulle skje. Therese Johaug fikk kremen Trofodermin, som inneholder clostebol som står på WADAs forbudsliste, av landslagslege Fredrik B. Bendiksen.

Bendiksens feil har fått enorme konsekvenser. Johaug, fjorårets kvinnelige verdensener i langrenn, har i liket med Martin Johnsrud Sundby, fjorårets verdensener på herresiden, testet positivt på et stoff som står på WADAs dopingliste.

Uansett hvor mye Johaug, som bare ville behandle sitt voksende munnsår, bedyrer sin uskyld, går dopingdommen Europa rundt. Mange har allerede stilt spørsmålet: Hva tenker de utenlandske konkurrentene nå?

Dagbladet kan nå presentere svaret. Den finske langrennsleiren, som inviterer til VM på hjemmebane i Lahti i slutten av februar, er nå på treningsleir i nettopp Livigno, der Johaugs munnsårmareritt utartet.


GRÅTKVALT: Therese Johaug oppplever sitt livs mareritt, men får likevel ikke mye sympati fra sine finske konkurrenter. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
Vis mer

Den finske lanrennsstjerna Sami Jauhojärvi er i sjokk der han sitter bare noen hundre meter unna apoteket i Livigno hvor Johaug fikk kremen hun aldri burde ha tatt.

- Jeg hørte det nettopp. Det er trist. To ganger har en lege ødelagt for de norske utøverne. Norge bør få bedre landslagsleger, sier Jauhojärvi til Dagbladet.

- Jeg tenkte å dra innom apoteket i Livigno og hilse gjengen nå, spøker finnen.

- Kjøper ikke Johaugs forklaring

Så blir han mer alvorlig. Dette er på ingen måte noen spøk.

- Det er ikke min oppgave å dømme Johaug. Alle får gjøre opp sin mening, men dette er trist for norsk langrenn. Når det skjer to ganger på så kort tid, begynner folk å lure på hva som skjer i Norge, sier 35-åringen.

- Tror du på forklaringen til Johaug?

- Jeg har akkurat sett pressekonferansen. Jeg kjøper ikke leppe-forklaringen helt. Hvordan kan man teste positivt på doping med å ta litt krem på leppene? spør den finske veteranen

- Det kan vel trekke inn i huden og etter hvert havne i urinen?

- Det får ekspertene vurdere.

- Hva tenker du om at Johaug fratar seg alt ansvar og legger ansvaret på legen?


LIVIGNO: På apoteket i Livigno fikk Therese Johaug kremen som resulterte i den positive dopingprøven. Nå er finnene på samme plass. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet
Vis mer

- Norge burde få bedre legerutiner, men til syvende og sist er det alltid utøveren som har ansvaret.

- VM og OL kan ryke

- Hvilken form for straff mener du hun fortjener?

- Det er ikke min oppgave å bestemme det eller mene noe om det. Jeg har tillit til at WADA kommer med en riktig beslutning. Men i utgangspunktet er WADAs regler klare når det er snakk om steroider. VM og OL kan ryke.

- Men bør dette tilfellet straffes like hardt som typiske?

- Det er opp til WADA å bedømme.

- Synes du Johaug-saken er bedre eller verre enn Sundby-saken?

- Det er vanskelig å si. Det er to helt ulike og spesielle saker. WADA får konkludere. Men det er utvilsomt trist, konkluderer Sami Jauhojärvi.

Saarinen: – Jeg er i sjokk

Han får støtte av den største profilen i finsk kvinnelangrenn, Aino-Kaisa Saarinen, som håper å ta medalje i VM på hjemmebane i Lahti til vinteren. I så måte er Johaug en av de desidert tøffeste konkurrentene.


RIVALER: Aino-Kaisa Saarinen er sjokkert over Therese Johaugs positive dopingprøve. Foto: NTB Scanpix
Vis mer

- Dette er trist, skuffende og sjokkerende. Det er spesielt at forrige sesongs to norske verdensenere begge tester positivt i løpet av to måneder. Jeg er i sjokk. Dette er utøverens ansvar, sier Saarinen, som også er på treningsleir i Livigno.

- Jeg er usikker på den norske forklaringen. Kan vi stole på det Johaug og legen sier? Jeg håper at WADA undersøker hva som faktisk skjer i norsk langrenn. Vi trenger en uavhengig granskning der. Jeg stoler på WADA og håper de undersøker norsk langrenn, sier 37-åringen.

Charlotte Kalla sier via sin presskontakt Torbjörn Nordvall at de foreløpig ikke vil kommentere saken, mens Johan Olsson støtter Johaug og skriver følgende i en SMS:

- Jeg vil ikke si mer enn at jeg tror Johaug er blitt offer for en feil fra landslagslegen, mener den svenske langrennsprofilen.

Justyna Kowalczyk har ikke besvart Dagbladets henvendelser, men skriver på Twitter at hun har blitt konstant oppringt siden Johaug-nyheten dukket opp og har lagt ut et bilde av kremen Trofodermin, som er tydelig merket med et dopingsymbol. Det er imidlertid ikke bekreftet at dette symbolet var å se på pakningen som Bendiksen hentet til Johaug.

Thursday, October 13th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments