Filmstjerna forteller om arrestasjonen: – Jeg sto side om side med indianere

(Dagbladet): Det var tidligere i oktober at skuespiller Shailene Woodley (24) ble arrestert for deltakelsen i en demonstrasjon mot Dakota Access Pipeline, et rør på over 1000 kilometer som skal frakte olje på tvers av delstatsgrensene i USA.

Nå forteller Woodley, kjent fra filmen «Divergent», om hvorfor hun deltok under demonstrasjonen. Det gjør hun via et essay publisert i Time Magazine, skriver People.

Hun beskriver viktigheten av å protestere fredfullt og øke bevisstheten rundt miljømessige og sosiale årsaker.

Årsaken bak arrestasjonen skal ha vært at Woodley og flere demonstranter tok seg inn på et avsperret område, og de fikk dermed lovens lange arm på nakken.

Det har imidlertid aldri blitt forklart hvem hun tok seg inn på området sammen med. Det var nemlig indianere, ifølge henne selv.


ARRESTERT: Shailene Woodley ble arrestet da hun deltok under en demonstrasjon forrige uke. Foto: Tom Stromme/The Bismarck Tribune
Vis mer

- Jeg var i North Dakota, og sto side om side med indianere. Du vet, de som var her før oss. Vel, gjett hva Amerika? De er her fortsatt.

Står opp for indianere

Videre i essayet skriver 24-åringen om all urett indianere må gå gjennom fordi deres kultur er annerledes. Hun liker også svært dårlig at mange bruker indianer-inspirerte klær som mote.

- Vi bærer indianernes kulturarv, deres hellige totems, som dekorasjon i motetrender, men vi respekterer ikke deres kultur.

Derfor følte stjerna at hun måtte gjøre noe for å endre på dette. Hun sier selv at det måtte arresteres en «hvit ikke-innfødt» for å vekke oppmerksomhet og sinne.

- Den dagen jeg ble pågrepet, måtte 26 andre personer kle seg i oransje, samtidig som de ble plassert i Morton County fengsel. Har du hørt om dem? 26 menn og kvinner som har satt sitt levebrød på linjen for å beskytte sine barn, dine barn og mine fremtidige barn, skriver skuespilleren.

Kan bli fengslet

Under arrestasjonen kringkastet Woodley hele greia gjennom Facebook Live. Sendingen hadde mer enn 40 000 seere gjennom hele seansen.

- Dette er USA, og se hvordan vi blir behandlet når vi forsøker å beskytte rent vann, sa hun blant annet i opptakene.

- De slipper meg ikke løs. De har store pistoler, la hun til.

Politiet bekreftet senere at Woodley ble arrestert for «trespassing». Men hennes talspersonen kunne bekrefte at Shailene var blitt løslatt.

- Shailene Woodley setter pris på all støtte, ikke bare til henne, men også for den pågående kampen mot Dakota Access Pipeline, fortalte talspersonen i en uttalelse.

Ifølge ABC News risikerer Woodley nå 30 dager i fengsel og en bot på 1500 dollar. 26 andre mennesker ble altså også arrestert i den samme aksjonen.

Enn så lenge har Woodley sluppet unna med en bot på 500 dollar.

Friday, October 21st, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments