Får kjeft for å ha avhørt siktet 15-åring uten advokat. Nå svarer politiet på kritikken

(Dagbladet): Fra mandag ettermiddag til tirsdag kveld hadde politiet ingen siktede i drapssaken som nå ryster Kristiansand.

Så tilsto en 15 år gammel gutt som var innkalt som vitne til slutt at han hadde tatt livet av både Tone Ilebekk (48) og 14 år gamle Jakob Abdullahi Hassan.

Under avhøret hadde ikke den siktede forsvarer tilstede – noe guttens advokat og eksperter i strafferett er kritiske til.

Han skal også ha hatt alvorlige kuttskader som ikke ble behandlet før etter praten med politiet.

Advokat Marius Dietrichson, som leder forsvarergruppa i Advokatforeningen, har også sådd tvil om hvorvidt avhøret kan brukes i etterforskningen og kaller det en åpenbar saksbehandlingsfeil.

Svarer på kritikken

Nå svarer politiet på kritikken for første gang , og mener det ikke er gjort feilvurderinger i forbindelse med det første avhøret.

- Vi har overholdt straffeprosesslovens regler. Siktede ønsket selv å forklare seg om hva som var skjedd. Vi foretok vurderinger om det var forsvarlig å avhøre ham på måten han fremstod overfor politiet, og gutten og verge var kjent med at han ikke hadde plikt til å forklare seg og at han hadde rett på forsvarer, sier sjef for felles kriminalenhet i Agder politidistrikt, Terje Kaddeberg Skaar, i en pressemelding.

Det er tidligere blitt kjent at gutten ble kalt inn som vitne, og skiftet status til siktet i løpet av avhøret.

- Politiet redegjorde for omstendighetene rundt avhøret med siktede i rettsmøtet i går. Der ble det også redegjort rundt statusskifte fra vitne til siktede, uten at det kom noen anmerkninger fra forsvarer, understreker Kaddeberg Skaar i pressemeldinga, hvor politiet også påpeker at avhøret er tatt opp på film.

- Burde avbrutt

Dietrichson i Advokatforeningen er uenig i vurderingen politiet har gjort.

Tidligere i dag sa han til NTB at politiet burde ha avbrutt avhøret og sørget for at gutten kom i kontakt med forsvarer da politiet skjønte at det var grunnlag for å sikte gutten for forholdet.

- Er han skyldig i alle detaljer som han har forklart seg om nå, og er det bra at tilståelsen kom så raskt? Han hadde også tilstått med en forsvarer til stede. Det vi nå vet, er at han har vært innelukket i et rom med flere voksne trente avhørere og har tilstått en forferdelig forbrytelse. Det skaper tvil om tilståelsen. Jeg reiser spørsmålet om avhøret er lovlig og kan brukes i ettertid, både under etterforskningen og i rettssaken, sa Dietrichson til NTB.


MINNES OFRENE: Bildet viser lys ved Wilds minne barneskole, der Tone Ilebekk og Jakob Abdullahi ble drept. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Vis mer
Thursday, December 8th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments