Fabelaktig flerbruksfyr

FILM: «Daniel Radcliffe’s delicious asshole» er blant de mange drøye svarkortene i det sosiale spillet «Cards Against Humanity». Og det er vinden fra vidunderkroppen Mannys (Radcliffe) levende døde anus som får fart på livsgløden hos suicidalt strandete Hank (Paul Dano). Han er i ferd med å henge seg på ei øde øy – i et komisk selvmordsforsøk på høyde med åpningen av «Harold and Maude» (1971) – da Manny skyller i land sammen med bølger av flytende søppel. Etter noen få minutter strandsprelling styrer Hank Manny som en vannscooter, propellert av promp som påhengsmotor.

Fis, latter og tårer

Ja, det er en svært særegen og organisk film manusforfatterne og regissørere Daniel Kwan og Daniel Scheinert har laget, tidvis nær Michel Gondrys eller Spike Jonzes toner. Filmen stjeler vilt, men resirkulerer originalt. Den er definitivt blant de mest egne filmene du vil se på norske kinoer i år. En fiks idé er blitt en morsom og rørende fortelling. Dano ble overbevist om å bli med på prosjektet da Kwan og Scheinert pitchet ham en fortelling der «den første fisen får deg til å le og den siste får deg til å gråte». Og sammenlignet med dødmannkomediene «Weekend at Bernie’s» (1989/1993), ligger et langt større posthumoristisk prompealvor bak «Swiss Army Man». Hanks «multipurpose tool guy» Mannys naive spørsmål om livet – fra «What is life?» til «What is Netflix?» – gir postkortvisdom sendt fra ei øde øy. Hank har ingen svar, men er ikke redd for å svare.

Vennskap og samarbeid

Filmen handler om vennskap og samarbeid, om relasjonen mellom to ensomme mennesker, naiv og naivere, hvis liv og død tvinnes ubrytelig sammen. Med fis til fart og forflytning og retning angitt av penis kan psykoanalytikerne fryde seg. Radcliffe er seg selv ulik og imponerer i en kroppslig utfordrende rolle. Han viser at å spille død ikke bare er å ligge stille, og at å spille levende ikke bare er å bevege seg. Manny lar seg bære i en leken, livsbejaende film om ting å gjøre da man er død.

Prompealvor.

Kategori

Komedie

Regi

Daniel Kwan, Daniel Scheinert

Skuespillere

Paul Dano, Daniel Radcliffe, Mary Elizabeth Winstead, Antonia Ribero, Timothy Eulich, Richard Gross, Marika Casteel, Andy Hull, Aaron Marshall, Shane Caruth

Premieredato

14.10.2016

Aldersgrense

12 år

Orginaltittel

« Swiss Army Man »

Thursday, October 13th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments