Dramatisk VM-avgjørelse: – For et sykt parti

  • Carlsen-Karjakin 1/2-1/2

NEW YORK (Dagbladet): Kveldens tredje møte mellom Magnus Carlsen og Sergej Karjakin endte med en uhyre dramatisk avslutning. Etter nærmere sju timers spill, havnet begge spillerne i tidsnød.

Carlsen hadde lenge overtaket, men tabbet seg ut og måtte skuffet avfinne seg med remis.

- For et sykt parti, sier Karjakins manager, Kyrillos Zangalis, til Dagbladet.

Overrasket

I det intense partiet overrasket Carlsen flere ganger, i både positiv og negativ forstand. Mens nordmannen hadde overtaket i flere timer, kjempet Karjakin heroisk for å berge et halvt poeng.

I ulike faser av spillet hadde Carlsen fordeler som han vanligvis omsetter i seire, uten å lykkes.

- Det er en stor skuffelse for Magnus at han ikke vinner dette partiet, sier NRK-ekspert Torstein Bae.

- Provoserte

Etter to strake remiser hadde mange av de drøyt 200 fremmøtte tilskuerne på Manhattan forventninger om at Carlsen ville gå rett i angrep, noe nordmannen også gjorde.

Med hvite brikker har det aldri vært noen tvil: Da går Carlsen alltid for seier. Sett med norske øyne virket det derfor merkelig at 25-åringen valgte en solid, spansk åpning, hvor remisprosenten i historisk sammenheng er høy.

Carlsen hadde imidlertid med seg en overraskelse, en overraskelse han overleverte motstander Karjakin i det 10. trekket. En finurlig tårnplassering, som bare var spilt fem ganger før på toppnivå, sendte russeren rett inn i en 25 minutter lang tenkeboks.

- Vi håper å få Karjakin ut av forberedelsene sine. Han prøver å spille veldig klassiske, solide åpninger, mens Magnus vil provosere med et uvanlig valg. Det er strategien, forklarte Carlsens trener, Peter Heine Nielsen, til NRK.


KJEMPET INTENST: Carlsen jobbet hardt mot Karjakin. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
Vis mer

Tålmodighet

Det har vært nøkkelordet. Tålmodighet både på kort og lang sikt. For Carlsen vet at han er nødt til å være tålmodig for å vinne VM.

- Da kan det kanskje lykkes, men det er vanskelig å si, sa Heine Nielsen også om dagens angrepsforsøk som til slutt skulle gi full avkastning.

For etter en lang åpningsfase, tok Carlsen med seg en ønsket fordel inn i et enda lengre sluttspill. Målet var å bruke den til å tvinge fram en feil fra Karjakin – og lommedølingen var villig til å presse i timevis for å få den.

- Umenneskelig

Etter 31 trekk fikk publikum se hvorfor. Da agerte russeren plutselig uvanlig upresist – noe som økte seiersmulighetene for en tittelsulten Carlsen betraktelig.

- Jeg er imponert over at han flytter så raskt. Det er helt umenneskelig det Carlsen har vært gjennom her. Han regner varianter så utrolig fort, utbrøt Grønn etter et nytt glitrende trekk av nordmannen.

Karjakin nektet imidlertid å gi opp. I stedet svarte han seg med praktfull forsvarssjakk.

Tuesday, November 15th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments