Dette synet møtte Heidis mor, da hun skulle besøke graven til sin avdøde ektemann

(Dagbladet): Heidi Gjenga på Finnsnes har sendt skriftlig klage til Tranøy kommune og kirkevergen etter at farens grav på Reindalen kirkegård ble nedlesset av jord i forbindelse med klargjøring av en annen grav, skriver Nordlys, som først omtalte saken (krever innlogging).

- 3. november kom mamma på kirkegården og skulle sjekke at alt så fint ut. Hun pleier å være der ofte for å stelle med blomster og sette ned lys. Da hun kommer fram er det en stor jordhaug over graven, med store isolasjonsmatter oppå. Hun ble så satt ut at hun satte seg i bilen og måtte tenke: ‘Hva har skjedd?’. Så gikk hun tilbake for å se på det en gang til. Etter det ringte hun meg, forteller Gjenga til Dagbladet.

- Fikk sjokk

Datteren dro for å se på gravstedet like etter. Samme dag tok hun kontakt med kommunen.

- De beklaget. De holdt på å klargjøre en ny grav ved siden av pappas. Jeg hadde vært der med mannen min dagen i forveien, og da var alt som det skulle være. Da mamma kom var det voldsomme mengder jord, og selv om hun fortalte meg hva hun hadde sett, fikk jeg nesten sjokk da jeg så det selv. Det er ikke bra.

Etter å ha vært i kontakt med kommunen over telefon, satte Heidi Gjenga seg ned og skrev en e-post. Den sendte hun av gårde til Tranøy kommune og Tranøy sokn, sammen med bilder av graven slik moren fant den.

«Det sier seg selv at du får sjokk når du kommer til gravstedet for å ha en stille stund og for å minnes det kjæreste du har hatt. [...] Vi krever at massene flyttes fra grava og at den er stelt tidlig fredag 4.11.16. Hvis det skal være begravelse ved kirkegården denne dagen skal min fars grav være i den standen den var før gravearbeidene ble igangsatt i dag, innen gravfølget ankommer kirken/kirkegården. [...] I tillegg krever vi skriftlig beklagelse samt at kommunen gjennomgår interne rutiner for etikk i forbindelse med arbeid og stell på kirkegårdene. Dette for å unngå at hendelser som dette skjer igjen og andre må oppleve det vi har vært i gjennom de siste timene.»

Ryddet dagen etter

Jordmassene og isolasjonsmattene var ryddet vekk dagen etter.

- Det er mye plass rundt. Likevel skyldte de på plassmangel. Du får sjokk når du kommer til en forholdsvis ny grav og finner den slik. Vi ble ganske slått ut alle sammen.

Plassen på området var også noe Gjenga påpekte i e-posten til kommunen.

«Ut fra vår vurdering er det arealer nok til å plassere massene på en slik måte at disse ikke ble lagt på noen av de andre gravene.»

- Ripper opp i følelser

Faren til Gjenga døde for et par måneder siden.

- Det ripper opp i følelser. Selv om det bare er jord på jord, så er det er gravsted som man må vise respekt for. Du kan ikke jobbe på en kirkegård som du gjør i en grøft. Man må tenke på omgivelsene.

Til Nordlys opplyser kirkeverge Stein Iden at klagen Gjenga sendte på mail, snart vil besvares.

- Jeg har forståelse for at de reagerer. De er i en voldsomt sårbar situasjon såpass nylig etter dødsfallet, sier Iden til avisa.

Han legger til at det er første gang han har sett dette skje.

- Én klage er samtidig en klage for mye, sier Heidi Gjenga til Dagbladet.

Tranøy kommune opplyser overfor Dagbladet at de ikke ønsker å uttale seg om saken, da klagen er under behandling hos kirkevergen.

Thursday, November 24th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments