Tromsø – Vålerenga 0-3 (0-0)

(Dagbladet): Både Kjetil Rekdal og Ronny Deila garanterte overfor Dagbladet at Vålerenga ikke ville rykke ned da sistnevnte ble ansatt i sommer. Etter en nedadgående formkurve hang nedryksspøkelset likevel over hovedstadsklubben før bunnkampen mot Tromsø på Alfheim.

Vålerenga innså alvoret: Grep måtte gjøres. Deila, som egentlig ikke skulle ned på trenerbenken før januar 2017, overtok kampledelsen fra Rekdal, VIFs kommende sportslig administrative leder. VIF-krisa måtte avverges.

- SOS for Deila, skrev Celtic news før kampen.

Etter en 1. omgang som ingen vil huske noe fra i fraværet av høydepunkter, kan 2. omgangen fort bli husket som vendepunktet som endret alt i Vålerenga.

Suksesstreneren Deilas ord i pausen må ha vært magiske, i det minste effektive:

SUKSESS: Ronny Deila feiret drømmedebuten sammen med Kjetil Rekdal og resten av VIF-leiren.  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
Vis mer

Tre raske mål

For bare 20 minutter etter pausepraten, gikk Vålerenga fra 0-0 til 3-0-ledelse i skjebnekampen mot Tromsø. Henrik Kjelsrud Johansen, Jonatan Tollås Nation og Ghayas Zahid scoret målene som skjøt VIF et langt steg mot ny Tippeliga-kontrakt.

«Deila-effekten» har allerede blitt et begrep. Mannen som ledet Strømsgodset til et eventyrlig seriegull med begrensede ressurser er i gang med prosjektet som skal gjenreise hovedstadsklubben som et stabilt norsk topplag. Den utfordringen tenner Deila.

- Det er derfor jeg valgte Vålerenga. Det er en klubb som har underprestert i mange år. Mange har prøvd seg på jobben, men nesten alle har mislyktes. Det er det som driver meg. Jeg vil snu en trend og bygge et lag, fortalte Deila til Dagbladet da han ble ansatt.

Deilas effektive pauseprat

Etter et 45 minutter langt gjesp før pause, fikk Ronny Deila fart på sitt mye mannskap etter pausepraten.

Ghayas Zahid mottok ballen fra Simen Kristiansen Juklerød og la ballen til Henrik Kjelsrud Johansen. 23-åringen fra Gjøvik bøttet inn mål for Raufoss i 2011, men har slitt med å score mål i Tippeligaen i løpet av sine opphold i Lillestrøm, Haugesund og senest Odd. Men for Vålerenga på Alfheim kunne han endelig juble.

JUBEL: Vålerenga scoret tre ganger og jublet for tre poeng på Alfheim.

Vis mer

Kjelsrud Johansen banket ballen kontant i hjørnet på mesterlig vis. Dermed kunne Deila juble for første gang som Vålerenga-trener. Kort tid senere, i det 58. minutt, kom Deila-brølet – som Celtic-fansen elsket – for andre gang i Tromsø.

Zahid var involvert også denne gang. U21-landslagsspillerens gode frispark havnet til slutt hos målsniken Mohammed Abdellaoue, som satte inn 2-0 til gjestene fra hovedstaden via hælen til Jonatan Tollås Nation.

Rekdal: – Vi trenger ett eller to poeng til

Åtte minutter senere la Zahid selv på til 3-0 da han ble spilt fri av Daniel Fredheim Holm. På det andre forsøket klarte teknikeren å overliste Filip Loncaric og punktere kampen til Vålerengas fordel.

De tre poengene kan sikre Vålerenga plassen i neste års eliteserie. Det kan også være vendepunktet alle i hovedstadklubben håper på.

- Vi er godt fornøyd med 0-3 i Tromsø, men vi er ikke matematisk sikre ennå. Vi får se hvordan kampene går senere, men vi trenger nok ett eller to poeng til, sier Kjetil Rekdal, som foreløpig tar seg av VIFs trenerintervjuer, til TV 2.

- I slike kamper er det første målet alltid viktig. Vi fikk et kampbilde vi ikke har hatt på en stund og det ga oss luft under vingene. Mot slutten var vi litt slurvete. I 75 minutter var det meget høy klasse, mener Rekdal.