Dette er Therese Johaugs nye liv – og slik skal lillebror forsvare familienavnet: – Vi er helt ulike

(Dagbladet): I en årekke har Karstein Johaug (24) sett sin storesøster Therese Johaug (28) herje i skiløypa, helt siden det store internasjonale gjennombruddet med bronse på tremila i Sapporo i 2007.

Nå er plutselig rollene snudd på hodet. I sesongåpningen på Beitostølen var det Therese som så lillebror Karstein imponere i skisporet. Spesielt 36. plassen på 15 kilometer klassisk var et langt skritt i riktig retning for for 24-åringen som er aller best i sprint.

I norgescuprennet på Gåla i helga fulgte Karstein Johaug opp med en sterk 12. plass på sprinten. Dermed slo Therese Johaugs lillebror begge Petter Northugs lillebrødre, Even og Tomas, hvis mål er å representere Norge i VM i Lahti.

Lillebror Johaug har ikke kommet like langt i utviklingen, men han nærmer seg stadig. De store stegene har han tatt i perioden hvor Johaug har vært suspendert etter at hun testet positivt på stoffet clostebol. Tirsdag kom det fram at påtalenemnda i Antidoping Norge vil utestenge Therese Johaug i 14 måneder. Hennes lillebror satser imidlertid fullt videre.

- Therese og jeg er helt forskjellige

Der storesøster Therese er verdens beste i motbakker og bedre jo lengre distansen er, er hun ikke like god i sprint. Lillebror Karsteins repertoar er stikk motsatt.

- Ja, vi er helt forskjellige. Therese er seig, mens jeg er rask. Min beste distanse er klassisk sprint med festesmøring under skiene, forteller Karstein Johaug til Dagbladet.

- Hvor kommer disse genene fra?

- Pappa er rask, mens mamma seig, så det er vel det som er forklaringen på hvorfor Therese og jeg er ulike.

Motivasjonen er imidlertid enormt stor også for Karstein.

- Jeg skal satse minst to år til. Det er dette her jeg elsker å drive med. Jeg strutter av motivasjon.

- Hadde ikke vært her uten Therese

Han gir sin kjente storesøster mye av æren for utviklingen. I høst har Johaug-søsknene trent nesten hver eneste dag sammen.


TETTE BÅND: Johaug-familiens familiebånd er tette. Her er Therese Johaugs lillesøster Veronika Johaug, far Thorvall Johaug, bror Joakim Johaug mor Gro Johaug og bror Karstein Johaug. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
Vis mer

- Jeg tror ikke jeg hadde stått her, hvis det ikke hadde vært for Therese. Vi trener veldig mye sammen. Den siste måneden har vi trent sammen neste hver dag. Det er hun jeg har trent definitivt mest med den siste tiden, forteller Karstein Johaug.

- Hvordan er styrkeforholdet mellom dere?

- Vi er ganske jevne. Hun er litt bedre på elghufs, mens jeg er best i andre faser. Vi matcher hverandre bra og er gode treningspartnere for hverandre.

Therese Johaugs nye liv

Han mener Johaug er like sterk som tildigere. Nå avslører lillebror Karstein hvor hans suspenderte storesøster nå befinner seg og hva som er planen videre. Leiligheten i Oslo er mer eller mindre forlatt.

- Vi har leid en hytte på Sjusjøen den siste tida. Therese kommer til å være mest på hytta der framover. Det samme kommer resten av familien til å være i stor grad. På Sjusjøen kan Therese prøve å koble av og gjøre litt andre ting, forteller Karsten Johaug til Dagbladet.

- Som hva da?

- Hun har blant annet merkevaren Johaug å jobbe med. Therese bruker også tiden på å være med venninner fra Oslo og Dalsbygda som hun vanligvis ikke har tid til å møte. Det handler om å fylle tida og gjøre ting hun vanligvis ikke får gjort.

- Hvordan holder hun motivasjonen oppe?

- Hun må ta steg for steg og se hvordan det blir. Det er vanskelig å legge en konkret plan slik det er nå. Det er en vanskelig situasjon, men hun må prøve så godt hun kan å holde fokus og holde hverdagen så lik som mulig, forteller lillebror Johaug.

Manager Jørn Ernst bekrefter i dag til Dagbladet at planen som Karstein skisserer vil fortsette også de kommende ukene. Med andre ord vil Sjusjøen og ikke Oslo være Thereses oppholdsplass den kommende tiden.

Foreldrenes betydning

Mens Therese kjemper den tilsynelatende umulige kampen om frifinnelse og trolig blir utestengt fram til 18. desember 2017, må Karstein forsvare Johaug-navnet i skisporet.

- Jeg får prøve så godt jeg kan, selv om det er store sko å fylle, sier 24-åringen.

- Men du nærmer deg mye?

- Jeg var halvannet minutt bedre på Beitostølen enn jeg vanligvis er, så det er et enormt steg å ta.

Etter sprinten fikk han klapp på skuldrene av foreldrene. Mor og far Johaug har betydd enormt mye for alle barna.

- Foreldrene mine betyr veldig mye for både meg og mine søsken. Jeg er veldig privilegert. De legger alt til rette for at vi skal ha det bra. Jeg tror ikke det er så mange som er så heldige som meg, mener Karstein.

- De tenker ikke på seg selv overhodet. Vi ungene har vært førsteprioritet på alle mulige måter. Verken jeg eller Therese kunne ha drevet med langrenn uten foreldrene våre.

Resten av Johaug-søsknene

Eldstebror Joakim og yngstesøster Veronika i Johaug-familien er imidlertid ikke på vei inn i norgestoppen i langrenn, slik som Karstein er.

- Verken storebror eller lillesøster har drevet med langrenn, men har spilt fotball. Det var disse to idrettene det sto mellom for meg også. Joakim jobber i militæret og Veronika er sykepleier, forteller han.

Mens storesøstera ikke får konkurrere, satser Karstein Johaug hardt videre i jakten på det store gjennombruddet.

- Sesongens mål er å bli topp 15 i NM på Lyngna. Jeg håper å få gå verdenscuprenn på nasjonal kvote i løpet av sesongen, forteller han.

- Hvis jeg går litt raskere enn jeg har gjort i sesonginnledningen, tror jeg at jeg er der.

Wednesday, November 30th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments