Dette er detaljene som gjør at de har håp om en løsning på budsjettkrisa

(Dagbladet): Møtet på Statsministerens kontor i morgentimene i dag er trolig det siste der statsministeren og finansministeren er direkte involvert.

Frp’s finanspolitiske talsperson Hans Andreas Limi medgir at han vil bli overrasket om det ender i brudd med samarbeidspartiene.

- Dagens møte kan ha vært gjennombruddet. Jeg tror det nå er mulig å finne en løsning på finanspolitisk nivå. Så vil det helt sikkert bli behov behov for å avklare oppover, mot våre foresatte, samt endelig beslutning i de respektive stortingsgruppene, sier Hans Andreas Limi, og legger til:

Relativt kort tid

- Vi er litt avventende nå i forhold til hva KrF og Venstre melder tilbake etter å ha studert de svarene vi ga dem ved midnattstider i går. Men forhåpentligvis på basis av det er det nok mulig å nærme seg en løsning i løpet av relativt kort tid.

En kilde tett på forhandlingene fortalte til Dagbladet tirsdag morgen at en av konklusjonene etter møtet mellom Erna og Siv mandag kveld, er at bilpakken blir stående uendret.

Mye nærmere

- Vi er mye nærmere en løsning i dag enn i går, men det er fortsatt mye som gjenstår. Vi fikk tilbakemelding på den skissen vi la fram på lørdag, og tonen er mer positiv nå, sa Trine Skei Grande etter møtet tirsdag morgen, og bekreftet at regjeringen ikke har gått med på å åpne bilpakka:

- Regjeringen har ikke gått med på noe ennå, og vi har ikke gått med på noe ennå, svarte Venstre-lederen.

Bilpakken inkluderer blant annet økte drivstoffavgifter, kutt i bompengeavgift på riks- og fylkesveier og redusert årsavgift.

- Ikke låst bilpakke

Flere sentrale kilder i KrF understreker at de ikke opplever at bilpakka er låst. Likevel ser de samtidig på muligheter for å arbeide seg rundt bilpakka på en måte som vil gi reelle kutt i klimagassutslipp.

I går leverte Venstre fra seg et tre siders notat med forslag til grønne klimatiltak, samtidig som også KrF leverte innspill fra sin stortingsgruppe. Det var disse innspillene regjeringen svarte på tirsdag morgen, med svar som av flere blir beskrevet som positive og konstruktive.

KrFs kjernesaker

Både Venstre og KrF skal i løpet av ettermiddagen levere fra seg skriftlige svar på tilbudet regjeringen kom med tirsdag morgen, og flere håper at dette vil bli et nytt avgjørende skritt mot en enighet.

Viktig for KrF er det også at regjeringspartiene angivelig har gitt positive signaler for å imøtegå KrFs krav også på tre andre sentrale områder.

Det gjelder spesielt følgende tre punkter:

  • Lærere
  • Distriktene
  • Familieliv

Brudd i fjor høst

Under fjorårets dramatiske budsjettforhandlinger brøt Venstre fredag 20. november, men kom tilbake til forhandlingsbordet neste dag. KrF bidro sterkt for å unngå regjeringskrise. Partileder Knut Arild Hareide mente det ville være uansvarlig å sende landet ut i en nasjonal krise samtidig med at verden sto midt i ei internasjonal flyktningkrise. De fire partiene kom til enighet lørdag 21. november, og to dager seinere ble budsjettavtalen presentert.

Fra flere hold er det påpekt at framdriften i år minner om fjoråret.

I så fall tilsvarer dagens SMK-møte gjennombruddet den nest siste lørdagen i november 2015. Noe som da kan innebære at regjeringspartiene og samarbeidspartiene leverer fra seg et ferdigforhandlet statsbudsjett om to dager.

Fortsatt rundt bordet

- Det bør være mulig, men mye arbeid gjenstår. Det som er positivt nå er at vi fortsatt sitter rundt bordet sammen, som innebærer at alle fire partier ser at en løsning er mulig, sier Limi.

Også flere KrF ser langt mer optimistisk på muligheten for en enighet mellom de fire partiene i løpet av de nærmeste dagene.

Unngår landsstyreinnkalling

Samtidig bekrefter Limi det samme en sentral kilde sa til Dagbladet tidligere mandag morgen, nemlig at bilpakka forblir låst.

- Det er positivt at bilpakken ikke lenger er noe tema. Hvis ikke, måtte vi ha innkalt til ekstraordinært landsstyremøte i Fremskrittspartiet, sier Hans Andreas Limi, og legger til:

- Nå ser vi i stedet for løsninger for hele budsjettet, inklusiv det grønne. Klarer vi å komme enda et skritt nærmere i løpet av dagen og kvelden i dag, tror jeg vi kan legge fram en avtale i løpet av uken.

Tuesday, November 22nd, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments