Det skotske selskapet hadde innbrudd etter et besøk fra Kina. Seinere så de noe som liknet veldig på deres prosjekt

(Dagbladet): En mars-natt i 2011 ble fire-fem bærbare datamaskiner stjålet fra lokalene til det skotske bølgekraft-selskapet Pelamis Wave Power.

Det hadde vært innbrudd, men det var bare PCene som hadde blitt stjålet. Saken ble etterforsket og så henlagt.

Ingen tenkte så mye mer på det. Før et par år seinere.

På nettet begynte det å versere bilder av en stor sylinder-formet bølgekraft-innretning med kinesiske bokstaver på seg. Innretningen var merkelig lik den bølgekraft-innretningen Pelamis hadde brukte årevis på å utvikle – både i størrelse og form, skriver britiske The Guardian.

- De tester et Pelamis-konsept

Så begynte tidligere ansatte ved bølgekraft-selskapet, som nå er nedlagt, å tenke tilbake på et besøk de fikk bare noen uker før innbruddet. Besøket var fra Kina.

Den kinesiske delegasjonen på i alt 60 personer, deriblant den daværende kinesiske visestatsministeren, var mektig imponert over de teknologiske framskrittene Pelamis hadde gjort.

- Noen av detaljene er kanskje annerledes, men det er helt klart at de tester et Pelamis-konsept, sier Max Carcas til The Guardian.

Carcas var Pelamis’ direktør for forretningsutvikling fram til 2012. Han mener likhetene mellom den kinesiske bølgekraft-innretningen og det Pelamis-utviklede produktet, er slående.

- Gikk rett til våre kontorer

Selv om han ikke anklager noen – hverken personer eller land – i klartekst, mer enn antyder han at det i det minste er påfallende at innbruddet kom forholdsvis kort tid etter besøk fra den kinesiske delegasjonen.

- Det var en stor fjær i hatten vår å være det eneste stedet i Storbritannia foruten London, den kinesiske visestatsministeren besøkte, sier Carcas, og legger til:

- Vi hadde et innbrudd om lag ti uker seinere, da et antall bærbare datamaskiner ble stjålet. Det var merkelig hvordan vedkommende som begikk innbruddet gikk rett til våre kontorer i andre etasje, framfor bedriften i første etasje, sier Carcas.

Utviklet av industriselskap

The Guardian presiserer imidlertid at det kan være at Kinas ingeniører, som står bak den kinesiske bølgekraft-innretningen, kan ha jobbet omtrent parallelt med, og etter samme tankegang som, britiske ingeniører.

De kan også ha forsøkt å kopiere designet baserte på bilder åpent tilgjengelig på nettet.

Den kinesiske versjonen av bølgekraft-innretningen ser ut til å ha blitt utviklet og produsert av et datterselskap av Det kinesiske skipsbyggerindustriselskapet. De utvikler også produkter for militæret i Kina, ifølge The Guardian.

Milliarder av dollar tapt

Det er ikke noe nytt at Kina mistenkes for å bedrive industrispionasje. I USA har justisdepartementet nærmest slått alarm, og sier at Kina driver målrettede etterretningsaksjoner mot nær sagt alle bedriftssektorer i USA.

Det har kostet amerikanske selskaper hundrevis av milliarder av dollar, skriver CBS News.

Én av disse selskapene heter American Superconductor.

I en episode av det populære dokumentarprogrammet «60 Minutes» som ble sendt tidligere i år, hevder direktøren for selskapet – Daniel McGahn – at kinesisk industrispionasje nærmest ruinerte selskapet hans.

McGahn måtte si opp 600 ansatte, av totalt 900, da Kina stjal teknologien bak årevis med utvikling som kostet flere millioner dollar, ifølge McGahn.

American Superconductor produserer det sofistikerte maskineriet og programvaren i vindmøller. McGahn hevder at et offentlig deleid kinesisk selskap stjal teknologien de hadde utviklet, og begynte å produsere vindmøller for hele Kina.

Etterretningstrussel mot Norge

Business Insider slår fast at grunnen til at det kinesiske militæret de siste årene har utviklet seg i rekordfart, er som følge av landets kopiering av andres teknologi.

Kina har blant annet produsert et eget kampfly som ser mistenkelig likt ut som det amerikanske jagerflyet F-35.

Også i Norge advarer myndighetene mot kinesisk etterretning.

Tidligere i år slo sjef for E-tjenesten, generalløytnant Morten Haga Lunde, fast at fremmede staters etterretningsoperasjoner i det digitale rom, representerer en alvorlig og økende trussel mot nasjonale myndigheter og norske virksomheter.

I den åpne trusselvurderingen for 2016, som E-tjenesten kaller «Fokus», nevner E-tjenesten Kina og kinesiske aktører eksplisitt i delen av rapporten som handler digitale etterretningstrusler.

«Kinesiske aktører er aktive og retter i særlig grad etterretningsframstøt mot norsk industri. Kampanjenes mønster og variasjon samsvarer delvis med Kinas økonomiske og teknologiske interesser, og aktiviteten rettes mot viktige virksomheter basert på høyteknologi og kunnskap. Aktiviteten har vært et viktig virkemiddel for å sikre tilgang til høyteknologi som grunnlag for Kinas militære modernisering»

I E-tjenestens åpne trusselvurdering for 2016, som heter «Fokus», skriver E-tjenesten at «trusselen mot Norge og norske interesser, herunder norske virksomheter, har vært økende i flere år».

Tuesday, October 11th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments