Den bisarre «Nobel»-sporten: Som polo, bare at ballen er en hodeløs geit

(Dagbladet): I søndagens episode av NRKs nye søndagsserie «Nobel», som hadde premiere i forrige uke, får løytnant Erling Riiser (Aksel Hennie) og Jon Petter Hals (Anders Danielsen Lie), en annerledes utfordring mens de oppholder seg i Afghanistan.

Etter at Sigurd døde i forrige episode skal Erling og Jon Petter, som er erfarne ryttere, møte Zamani og lokale Afghanere til vennskapskamp i «Buzkashi» etter ledelsens ønske.

De deltar uvillig i sporten, hvor lagene rir fort på hest og konkurrerer om å kaste en død geit over på motstanderens mållinje. Spillet kan muligens spores helt tilbake til Djengis Khan.

Å gripe geita

Ifølge Afghanistan Online er dette Afghanistans nasjonalsport. Direkte oversatt betyr «Buzkashi» å ‘gripe geita’.


GAMMEL SPORT: Opprinnelsen til spillet «Buzkashi» er ukjent, men den kan muligens spores tilbake til Djengis Khan. Foto: NRK      
Vis mer

Sporten ligner på Polo, men i stedet for ball, bruker spillerne en hodeløs geit.

Spillets lengde kan variere. I noen tilfeller kan det vare i mange dager.

Populær sport

Ifølge The Daily Mail, ble sporten bannlyst under Taliban-regimet.

Nå tiltrekker den seg et stort publikum som vedder på sine favorittspillere. Spillerne har lov til å bruke pisk, mens kampen pågår. De har lov til å slå motstandernes hester, men ikke motstandere.

Spillets opprinnelse er ukjent, men ifølge Afghanistan Online mener historikere at sporten stammer fra det mongolsk-tyrkiske folket.

Samfunnsaktuell

TV-serien «Nobel», som utspiller seg i en militærleir i Afghanistan, hadde premiere i forrige uke. Serien har fått ros for å være samfunnsaktuell, viktig og underholdende.

Dagbladets anmelder Marie L. Kleve trillet en femmer på terningen og mener «Nobel» er serien alle kommer til å snakke om i høst.

Fysisk styrke, kondisjon og våpentrening har vært en viktig del av skuespillernes forberedelser, men Dennis Storhøi, som spiller FSK-sjefen Jørund Ekeberg, er den eneste i serien som har militærbakgrunn.

Monday, October 3rd, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments