De siste opprørerne er ute av Aleppo

(Dagbladet): De siste opprørerne er evakuert fra Aleppo, og byen kontrolleres nå av syriske regjeringsstyrker. Kun i en liten lomme i den vestlige utkanten av Aleppo befinner det seg nå opprørere, melder Reuters. Minst 25 000 mennesker har forlatt byen de siste dagene.

Samtidig jubler Assads støttespillere som er igjen i Aleppo. Bilder som har kommet ut fra byen viser en gruppe av Assad-tilhengere tjuvstarte julefeiringen.

På Azizieh-plassen i Aleppo by er det tent julegran og flere hundre mennesker møtte opp for høre et orkester i nissedrakt spille og synge julen inn for dem. I bakgrunnen synes store bilder av president Assad, mens flere titalls syriske flagg vaier i vinder.

Samtidig, ikke langt utenfor byen, er tusenvis av syrere på rømmen. De forsøker å overleve i et vinterkaldt Syria, med minusgrader på nattestid.

Den syriske hæren har bedt de siste opprørerne og sivile i Øst-Aleppo forlate området før hæren starter en «utrenskning» i byen, ifølge en militær kilde. Tusenvis av mennesker har allerede forlatte de sønderbombede områdene, som inntil nylig var en av de viktigste bastionene til syriske opprørere.

Evakueringen har tatt tid, og stanset opp flere ganger.

- Kvinner, barn og eldre har ventet på å bli fraktet ut av områdene i tre døgn. Det er forferdelig kaldt her nå. Snø i fjellene og under null grader om natta. Det må være helt forferdelig for folk å vente. Stakkars folk, fortalte Elizabeth Hoff, sjef for Verdens helseorganisasjon, WHO, i Syria, til Dagbladet for to dager siden.

Aleppo var Syrias mest folkerike by før borgerkrigen i landet brøt ut, og i fire år har de østlige delene av storbyen vært under kontroll av ulike opprørsgrupper, som gradvis har mistet grepet om området.

Assads regjeringsstyrker har kontinuerlig bombet den strategisk viktigste byen fram til våpenhvilen forrige uke. Sivilistene som kan, flykter fra byen, men mange frykter også for sin egen sikkerhet og er bekymret hva som skjer dersom de faller i hendene til regjeringsstyrkene, lyder meldingene fra byen.

Dagbladet følger saken.

Wednesday, December 21st, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments