Da den siste skandalen sprakk, valgte Norges fremste ekspert på politisk odds å sette mer penger på Clinton

(Dagbladet): Tirsdag kom nyheten som kan ta nattesøvn fra alle som frykter at Donald Trump kan bli valgt til president i USA: Han ledet for første gang på en stund på en anerkjent meningsmåling, med en 46-45-ledelse over Hillary Clinton på ABC News/Washington Posts daglige meningsmåling.

Trøst i gjennomsnittet

Nå er det dødt løp på den samme målingen, 46-46. Fortsatt ikke veldig gode nyheter for Clinton-tilhengere. De kan enn så lenge trøste seg med at det ser annerledes ut på gjennomsnittet av meningsmålingene. Men også der er det forskjeller:

* Hos Realclearpolitics leder Clinton med 1,9 prosentpoeng når alle kandidatene er inkludert.

* Hos CNN er det 47-42 i favør Clinton.

* Hos Pollster er det 48,1-42,3 i favør Clinton.

* Og i Fivethirtyeights sammenstilling er det 45-42 i favør Clinton.

Silver best

Hvem skal man egentlig stole på?

- Jeg følger Realclearpolitics, Pollster og Fivethirtyeight. De har litt forskjellig metodikk og utvalg, sier Jan Arild Snoen, kommentator i Minerva og ekspert på amerikansk politikk og meningsmålinger.

Han mener Fivethirtyeight, som ledes av nærmest genierklærte Nate Silver, har den beste metoden:

- Deres modell vekter blant annet målingene etter historisk kvalitet, tar hensyn til målinger på delstatsnivå, hvor mange som er spurt i undersøkelsene og justerer for «hus-effekten», om meningsmålingsinstituttet er kjent for å ha en tendens i den ene eller andre retningen. De var nærmest å treffe riktig i 2012, sier Snoen, som i dag selv har kommentert vippestat-tilstanden hos Minerva.

- I den grad man skal stole meningsmålinger og gjennomsnittsmålinger, er det den beste vi har, sier han.

Satte mer penger på Clinton

Snoen er en av få profilerte politiske oddsspillere i Norge. Han har i år satt penger på Clinton.

- Jeg har mine penger på Clinton. Og jeg satte mer penger på Clinton-seier da den nye saken med e-postene og FBI dukket opp. Markedet har lett for å overreagere på sånne hendelser, sier Snoen.

Han er trygg på at det er et godt spill enn så lenge. Selv om Clintons ledelse gradvis har minket den siste uka ligger hun fortsatt foran i kampen om å få flest valgmannsstemmer. NBC anslår hun er i rute til å nå 274 av dem, 4 mer enn det som trengs for å bli president. De anslår samtidig at Trump ligger an til å få 180 valgmannsstemmer, mens det er 84 stykk igjen de kan kjempe om.

Vippekamp

Som vanlig er det en kamp om vippestatene. Men i motsetning til de fleste valgår er det ikke nødvendigvis Florida og Ohio som er viktigst i år.

- Det har flytta seg litt, sier Snoen.

Fivethirtyeight anslår at Colorado vil være selve vippestaten ved en potensiell Trump-sier. Trump må da vinne der, og i alle andre delstater hvor han ligger bedre an, som Florida, Ohio, Nevada og Nord-Carolina. I Colorado leder Clinton med 47,2 mot 43,9 prosentpoeng.

- Trump må vinne i alle delstatene hvor det er jevnt nå, og i tillegg i en delstat som Colorado, Michigan eller Wisconsin. Eller Pennsylvania, sier Snoen.

I Pennsylvania har Clinton en 49,2-45,4-ledelse over Trump, ifølge Fivethirtyeight.

Thursday, November 3rd, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments