Christine fikk nei på nei fra arbeidsgiverne. Så bestemte hun seg for å gjøre ting annerledes

(Dagbladet): I starten av juli hoppet en familie på tre vilt opp og ned i hjemmet deres i Bergen. Christine Karembo Hanga hadde ventet lenge og nervøst på telefonen, og når den endelig kom, eksploderte det.

- Det var som på film. Det var skriking og hyling, tårene rant og det var helt fantastisk, sier Hanga om dagen hun ble ansatt som fører for Bybanen.

Moren fra Kenya ble også glad. Hanga sier at hun hadde tårer i øynene stolthet da hun besøkte Norge og på banen med henne som sjåfør.

Det var ingen selvfølgelighet at tobarnsmoren skulle få jobben. Ifølge Bergens Tidende , som først omtalte saken, hadde hun ifjor sendt 300 søknader. Til Dagbladet forteller hun om en tung tid før forsøk nummer 400 satt.

Slet med å få jobb

Hanga flyttet til Norge i 2004.

Ti år etter begynte hun å søke jobb etter utdannet seg innenfor bedriftsøkonomi og multimediateknologi ved høgskolen i Nord-Trøndelag.

- Jeg trodde ikke at det skulle være så vanskelig. Jeg tenkte at Bergen var en stor by og at det kom til å gå greit, sier Hanga til Dagbladet.

Hun fant fort ut at hun tok feil. Etter å ha sendt søknad etter søknad, begynte folk å fortelle henne at det var vanskelig fordi hun var fra Afrika. Samtidig begynte hun å stenge seg inne, ville ikke være ute med venner og slet med å forsørge familien.

- Men jeg kunne ikke la meg knekke. Jeg har barn å ta vare på. Hver gang det var arbeidsmesse, var jeg alltid der. Jeg gikk på jobbsøknadskurs, ble flinkere til å skrive, mer uredd og tenkte: hva har du å tape, sier den 35 år gamle alenemoren.


SKAL TIL LEGOLAND: – De har vært veldig flinke til å hjelpe meg, sier Christine Karembo Hanga om sønnene Juan Carlos (11) og Teodor (8). Foto: Privat
Vis mer

Drar til Legoland med barna

Hun er takknemlig for all hjelpen hun fikk fra gode venner i den vanskelige perioden, og forteller at hun nå har det helt fantastisk.

- Jeg elsker jobben min. Det er fantastisk å kjøre banen, vi har et kjempegodt arbeidsmiljø og jeg gleder meg til å dra på arbeid, selv om det er klokka fire om natta, sier Hanga og avslører sommerens planer.

Da bærer det til Legoland med sønnene på henholdsvis 8 og 11.

- De har vært veldig flinke til å hjelpe meg, maste aldri på Playstation og klagde aldri da det var nudler til middag. Det første jeg sa til dem da jeg fikk jobben, var at det var lenge siden vi hadde hatt en god dag. Så dro vi på badeland og restaurant. Nå gleder jeg meg til å dra til Danmark med dem. De elsker Lego, sier Christine Karembo Hanga.

- Hun stråler i jobben

Hanga har gått fra å gå på arbeidsmesser som NAV-bruker til å være en av dem som rekrutterer arbeidstagere for arbeidsgiveren på de samme messene.

Hun ble opprinnelig rekruttert til jobben av Randi Weber, HR-ansvarlig ved firmaet Keolis.

- Hun stråler i jobben. Når passasjerene møter en smilende sjåfør har det stor betydning. Dessuten kjører hun rolig og trygt, sier Weber til Dagbladet.

Hun forstår ikke hvordan 399 arbeidsgivere kunne takke nei til 35-åringen.

- Det blir omtrent som å si nei til 100 millioner. Vil du ha verdens beste ansatt? Nei. Vil du ha en gratis ferie til Hawaii? Nei. Hos oss i Keolis har vi et motto om mangfold, og Hanga var ikke bare minoritet og kvinne. Hun var godt kvalifisert, sier Weber.

- Nav bør få større spillerom

Hun legger til at hun gjerne skulle sett at arbeidsgivere i Norge var mer positive til arbeidstagere fra Nav.

Derfor skulle Weber gjerne ha sett at institusjonen fikk utvidede rammebetingelser.

- De er Norges største vikarbyrå, men får ikke markedsført seg nok. Ofte blir det litt sånn: «Åh, de kommer fra Nav». Det bør ikke være sånn. Nav bør få større spillerom til å være proaktive med tanke på bedriftene, sier Weber og håper at Norges politikere ser det samme som henne.

Trekkes fram som forbilde

Fylkesdirektør for Nav Hordaland, Anne Kverneland Bogsnes, møtte Hanga nylig på en arbeidsmesse. Hun trekker fram tobarnsmoren som en inspirasjon til andre jobbsøkere.

- Hun er utrolig positiv og glad, har en fantastisk utstråling og det er flott at hun endelig har fått jobb. Det handler om å aldri gi opp, sier Bogsnes.

Fylkesdirektøren skryter av at tobarnsmoren ikke låste seg til en yrkesvei, men valgte å være fleksibel. Hun er også veldig imponert over hvordan Hanga har gått fram for å skaffe seg jobben.

- Å skrive en god søknad, undersøke grundig arbeidsplassen du vil jobbe på og svare på det arbeidsgiverne etterspør er det vi lærer opp arbeidstagere i. Hun har tydeligvis gjort de tingene rett, sier Anne Kverneland Bogsnes og legger til at hun beundrer den jobben Christine Karembo Hanga har gjort.

Monday, November 28th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments