Carlsens faste VM-hjelper vraket tilbudet fra kompisen

(Dagbladet): Magnus Carlsen er i disse dager i full gang med forberedelsene til VM-kampen mot Sergej Karjakin. Det er ikke kjent hvor sjakkesset befinner seg i verden, men det som er sikkert er at han denne gangen må klare seg uten hjelp fra kompisen Jon Ludvig Hammer.

Sistnevnte har vært med å lede sekundantteamet til Carlsen under de tidligere VM-kampene. Denne gangen ønsker Norges sjakktoer heller å jobbe som TV-ekspert.

Han tok beslutningen da VG tilbød han ekspertjobbing fra New York.

- Jeg fikk et veldig spennende tilbud av VG som på forhånd inkluderte en New York-tur. Ideen var at studio skulle være i New York, men i løpet av forberedelsesturen vår til USA, og i samtaler med arrangøren, ble det klart at vi ikke fikk den plasseringen «on site» som vi hadde håpet på. Så dessverre ser det ut til at det blir et studio i Oslo i stedet, sier Hammer til Dagbladet.


SJAKKEKSPERT: Jon Ludvig Hammer. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
Vis mer

- Så det var du som takket nei til Carlsen?

- Jeg takket nei til Magnus, bekrefter han.

- Hvordan reagerte Carlsen på dette?

- Det kan jeg ikke svare på. Jeg vet ikke, sier Hammer.

- Er det noe ondt blod mellom dere etter denne beslutningen?

- Jeg håper ikke det.

Spent på de russiske hjelperne

Sekundantene til Carlsen og Karjakin har som mål om å hjelpe de to VM-spillerne i forkant og underveis med analyser og ulike taktikker. I 2014 avslørte Carlsen, etter at VM-tittelen var sikret, at Jon Ludvig Hammer, Laurent Fressinet og Michael Adams var hans hemmelige hjelpere. De hadde jobbet døgnet rundt fra et hotellrom i Kragerø for å sikre norsk seier.

- De har gjort en utrolig god jobb, sovet lite og jobbet utrolig hardt i tre uker. Det er veldig bra jobbet, jeg kunne ikke klart det uten dem, sa Carlsen etter seieren over Vishy Anand.

Det er som vanlig mye hemmelighold rundt hjelperne til sjakkstjernen. Til nå er det bare kjent at danske Peter Heine Nielsen skal være sjefstreneren til nordmannen, ifølge VG. Hammer sier til Dagbladet at han ikke vet hvem andre som skal hjelpe den regjerende verdensmesteren i år.

Han tror imidlertid at den russiske motstanderen har samlet sammen et meget sterkt team, som jobber kontinuerlig for å hindre at Carlsen tar nok en VM-tittel.

- Jeg tror forberedelsene kommer til å spille en stor rolle. Russerne mener nok at det er nettopp forberedelsene som er Magnus sin største svakhet, og det er dette de enklest kan utnytte, sier 26-åringen.

- Jeg er veldig spent på hva russerne får til. De vil virkelig ha tittelen tilbake, legger han til.


MØTES I VM: Magnus Carlsen og Sergej Karjakin skal i november kjempe om VM-tittelen i New York. Foto: Javier Zorilla / EPA / NTB Scanpix
Vis mer

Tror på Carlsen-seier

Hammer, som har kjent Carlsen i en årrekke, har de siste årene kombinert egen sjakkarriere med kommentatorjobbing og sekundantarbeid.

Nå er han spent på hvordan det blir å følge VM-partiene utenfor «sekundant-bobla».

- Det blir en helt annen følelse. Jeg skal ærlig innrømme at noe av grunnen til at jeg takket nei til Carlsen var for å oppleve en VM-match fra innsiden i New York, men sånn ble det ikke. Det blir trolig mer avslappende enn tidligere, og jeg kommer til å være litt mer våken enn jeg var under de forrige VM-kampene, sier Hammer og legger til:

- Jeg er sikkert på at vi kommer til å lage et veldig bra show, og det blir en «happening» som i 2013 og 2014. Tidligere har jeg vært gjemt bort i min egen boble, så nå blir det spennende å oppleve pulsen i Oslo.

- Hvem blir verdensmester i New York?

- Jeg tror Magnus vinner. Han er den beste sjakkspilleren, svarer Hammer.

VM-kampene spilles mellom 9. november og 30. november.

Thursday, October 20th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments