Boliviansk flyplassansatt flyktet til Brasil. Skal ha varslet om kritisk feil før flytragedien

(Dagbladet): Idrettsverden ble forrige uke rystet av nyheten om en tragisk flyulykke, som krevde livet til nesten alle spillerne på det brasilianske fotballaget Chapecoense.

Totalt 71 mennesker mistet livet i ulykken, som har fått enorm oppmerksomhet over hele verden. Tirsdag fikk brasilianske etterforskere seg en overraskelse da en kvinne som jobber som for luftfartsmyndighetene i Bolivia dukket opp på grensa til Brasil.

Ifølge brasilianske etterforskere skal kvinnen, som jobbet som flyplassfunksjonær ved Viru Viru-flyplassen i Bolivia, ha oppsøkt myndighetene i grensebyen Corumba.

Politietterforsker Sergio Luis Macedo bekrefter at kvinnen har søkt om asyl i Brasil, melder nyhetsbyrået AP.

Den brasilianske påtalemyndigheten sier i en pressemelding at kvinnen jobbet for luftfartsmyndighetene som ga tillatelse til at flyet kunne lette før den skjebnesvangre flyturen 28. november.

Lekkede dokumenter skal vise at kvinnen advarte om flere mulige problemer med den planlagte flyvningen, ifølge den bolivianske avisa El Deber.

Kvinnen skal ha blitt bekymret da hun sjekket flyets planlagte rute (flight plan), og innså at flyet bare hadde akkurat nok drivstoff å gjennomføre flyturen dersom alt gikk etter planen. Hun skal ha meldt fra om dette før flyet tok av fra Viru Viru-flyplassen i Santa Cruz, men flyselskapet skal ha svart at piloten var «sikker på at de hadde nok drivstoff». Disse dokumentene har imidlertid ikke blitt autentisert.

Gikk tom for drivstoff

Rett før flyet med 77 mennesker om bord styrtet i en fjellside nær Medellin i Colombia, meldte flygeren om bord i charterflyet fra Lamia Air Regional fra om drivstoffmangel og svikt i det elektriske anlegget, ifølge NTB.

- Flight CP-2933 har total elektrisk svikt og er uten drivstoff, lød den desperate meldingen i opptaket, som den colombianske avisen El Tiempo har fått tilgang til.

Den colombianske flyhavarikommisjonens foreløpige undersøkelse av vrakrestene viser også at flyet ikke hadde drivstoff på tankene da det styrtet.

- Etter å ha undersøkt restene av flyet på ulykkesstedet kan vi fastslå at det ikke var drivstoff i flyet da det traff bakken. Vi har nå innledet etterforskning for å fastslå årsaken til dette, lyder den foreløpige konklusjonen til Seguridad Aérea de la Aeronáutica.

I henhold til internasjonale regler er det flygerens ansvar å påse at flyet til enhver tid har en drivstoffreserve som tilsvarer minst 30 til 45 minutters flytid.

Etterforskere undersøker nå om det er hold i påstander om at piloten, som hadde eierinteresser i det lille flyselskapet LaMia, valgte å fylle mindre drivstoff for å spare penger, ifølge The Guardian.

Flyet som styrtet i Colombia har en rekkevidde på 2.965 kilometer med fulle tanker, noe som er rett under distansen mellom Medellin og flyplassen i Santa Cruz i Bolivia der det tok av med fulle tanker.

Diplomatisk krise

Asylsøknaden kan være starten på en diplomatisk krise mellom de to landene. Flere høytstående bolivianske politikere har allerede uttalt seg kritisk. Bolivias Innenriksminister er rasende over at kvinnen flyktet, og sier at hun har dratt fra landet for å unnslippe straff.

- Det finnes ingen argumenter som kan rettferdiggjøre en asylsøknad. Det logiske i denne saken ville vært en automatisk utvisning fra Brasil, sier Romero, ifølge The Guardian.

Bolivianske myndigheter har også saksøkt flyselskapet LaMia etter ulykken.

71 av de 77 som var om bord omkom i flystyrten, blant dem flygeren og seks andre besetningsmedlemmer, 21 brasilianske journalister og 19 av spillerne på det brasilianske fotballaget Chapecoense.

Den brasilianske klubben var på vei til Colombia, der de skulle spille den første av to finalekamper i Copa Sudamericana.

Det søramerikanske fotballforbundet (CONMEBOL) gikk med på å gi både trofeet og premiesummen på to millioner dollar til brasilianske Chapecoense, i etterkant av den tragiske ulykken.

Wednesday, December 7th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments