Ble sett på som et monster fordi hun har Downs syndrom.Nå er hun barnehagelærer

(Dagbladet): Noelia Garella (31) er født med Downs syndrom. Hun skal være den første personen med lidelsen som har fått jobb som barnehagelærer i Argentina. Garella skal også være en av få i verden som har fått en slik jobb med Downs syndrom.

Da Garella var liten, ble hun nektet adgang til barnehagen fordi hun ble sett på som et monster. Det bildet har snudd totalt. Nå er Garella en populær dame for de små barnheagebarna i argentinske Cordoba.

- Jeg elsker dette. Helt siden jeg var liten har jeg ønsket å bli lærer, fordi jeg liker barn så mye, sier hun til nyhetsbyrået AFP.

I starten fikk hun ikke lov til å jobbe som lærer, men så blandet lærere, foreldre og til og med byens ordfører seg inn i saken. Etter hvert begynte tvilerne også å skifte mening om saken.

Det har tidligere oppstått kontroversielle diskusjoner rundt folk med downs syndrom i Latin-Amerika. Det har blant annet blitt diskutert om de skal bli akseptert i offentlige skoler.

- Gladhistorie

Journalisten Paula Bustamante er bosatt i argentinske Buenos Aires. Hun bestemte seg for å sjekke ut historien om Noelia Garella. Etter at historien hennes kom ut har den blitt delt flere tusen ganger i sosiale medier.

- Vi forventet ikke at denne historien skulle bli så stor. Som korrespondenter i Argentina er vi vant til depressive nyheter om korrupsjon og konemishandling. Men Noelia Garellas historie var annerledes. Det var en gladsak sier AFP-journalist Paula Bustamante til AFP.

Hun dro ut for å møte barnehagelæreren etter at fotografen Ivan Pisarenko hadde lest om henne i en lokalavis for noen år siden. Historien om Noelia Garella hadde allerede gått sin seiersgang på internett, og fotografen ville finne ut om det var noe mer til denne historien, eller om det bare var en typisk viralhistorie.

Duoen kjørte 800 kilometer for å besøke Garella, bare for å finne ut at barnehagen der hun jobber streiket den aktuelle dagen. De tok bilder av henne i kjente omgivelser hjemme med familien, og neste dag fikk de bildene de var ute etter – Garella på jobb som lærer.

- Bildene av Noelia som leser en historie for sine små elever i klasserommet ble et definerende bilde på historien vår, forteller Paula Bustamante.

Karisma og varme

Da reporteren og fotografen sendte historien til nyhetbyråets redaktører, mente de det ville være vanskelig å fortelle om Garellas prestasjoner. De spurte seg hvilke kvalifikasjoner hun hadde som passet jobben, og hva var det egentlig hun lærte elevene?

- Men da hun viste oss klasserommet og vi fikk se henne lese til barna, så vi karismaen og varmen som gjør henne til den læreren hun er, sier Bustamante.

Barnehagen mener Garellas eksempel bør være til etterfølgelse. «Det er en livsleksjon for alle», forteller sjefen hennes.


I SENTRUM: Noelia Garella elsker jobben sin. Foto: AFP PHOTO / DIEGO LIMA / NTB Scanpix
Vis mer

BLE KALT MONSTER: Det har tidligere oppstått kontroversielle diskusjoner om folk med down syndrom i Latin-Amerika. Det har blant annet blitt diskutert om de skal bli akseptert i offentlige skoler. Noelia Garella ble sett på som et monster da hun selv var barn. Foto: AFP PHOTO / DIEGO LIMA / NTB Scanpix
Vis mer
Wednesday, November 16th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments