Ber Erna dumpe Siv – for å redde miljøet

Fra sidelinja på Stortinget har en vantro Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne sett budsjettkaoset utspille seg mellom regjeringen og samarbeidspartiene.

Han gir et utvetydig råd til statsminister Erna Solberg:

- Nå må Erna dumpe Siv. Fremskrittspartiet er det mest opplagte hinderet for at Erna kommer av flekken i disse forhandlingene.

Ingen oppmuntring

Nå slikker Erna Solberg sårene, etter at et ultimatum på regjeringens bil-pakke førte til at Venstre og Kristelig folkeparti har trukket seg fra budsjettforhandlingene.

Men Ernas regjeringsprosjekt med Fremskrittspartiet får ingen oppmuntrende ord fra Rasmus Hansson.

Han mener situasjonen er umulig, når Frp får ha ei avgjørende hånd på rattet.


MENER REGJERINGEN SVIKTER KLIMA: Rasmus Hansson .
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Vis mer

- Om Erna vil noe i det hele tatt på miljø- og klima må hun dumpe Siv. Frp står i veien for alle relevante miljø- og klimatiltak, tross vilje på Stortinget for å gjøre mye mer. Nå må Erna velge mellom Siv og resten av Stortinget, mener Rasmus Hansson.

- På Bulgarias nivå

Han ramser opp en rekke felter hvor han mener regjeringen har sviktet:

Det satses like mye på olje som før, grønt næringsliv har kommet i bakleksa, og det har blitt dyrere enn før å leve miljøvennlig. For ikke å snakke om ambisjonene om å kutte utslippene av klimagasser.

- Nå har vi fått fire år uten utslippskutt. Det er en politikk som vi i Europa bare deler med Bulgaria, sier Rasmus Hansson, som regner 2017 med blant de fire årene uten utslippskutt.

Han synes det som har skjedd i budsjettforhandlingene har vært nedslående.

- Bortsett fra det åpenbare, at prosessen har vært forbausende kaotisk og planløs, er det jo veldig trist, for det var nå vi var lovet de store endringene til et grønt skifte, sier Hansson til Dagbladet.

Han sier at det ifjor til og med ble en økning i utslippene på 1,5 prosent.

- Unnskyldningen var at «jamen, vi åpnet jo et nytt oljefelt», og vårt svar på det var: «ja, nemlig».

Gir ingen forhåndsløfter

Stortingsrepresentanten for MDG mener Venstre og Kristelig folkeparti har oppført seg dumt, hvis de trodde det var mulig å få en bærekraftig utvikling, med Fremskrittspartiet og Høyre i regjering.

- Det er veldig dumt å selge lojaliteten sin til et stort parti, og deretter forsøke å få til en grønn politikk. Vi kommer til å gjøre det stikk motsatte, sier Rasmus Hansson.

Han gjør det uttrykkelig klart at verken Høyre eller Arbeiderpartiet vil få noen forhåndserklæringer om støtte fra Miljøpartiet De Grønne.

Hansson har følgende analyse av Erna Solberg og hennes forhold til miljøet:

- Jeg tror faktisk ikke Erna skjønner hva som skjer. Norsk politikk er på vei inn i et helt nytt alvor, hvor miljø og klima står øverst på dagsorden. Erna står igjen på perrongen.

- Ingen kommentar

- Siv Jensen har ingen kommentar til dette, opplyser statssekretær André Kolve (Frp) i Finansdepartementet.

Det har foreløpig ikke lykkes Dagbladet å få en kommentar fra Erna Solberg eller statsministerens kontor.

Thursday, December 1st, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments