Bekrefter langrenns-juks i Sotsji-OL

(Dagbladet): I dag bekrefter det internasjonale skiforbundet (FIS) at langrennsløpere er inkludert i McLaren-rapporten som slo ned som en bombe forrige fredag.

McLaren-rapportens andre del bekreftet det de slo fast i den første, nemlig at det russiske dopingprogrammet i idretten var statsstyrt, og at mer enn 600 dopingprøver var jukset med.

Rapporten hevdet at 12 medaljevinnere fra Sotsji-OL var dopet.

Likevel var det ingen navn eller idretter utenom kvinnehockey som ble presentert fredag, og selv ikke FIS visste om noen av deres grener var inkludert i funnene til McLaren.

- Vi har ikke fått detaljene fra McLaren-rapporten om de individuelle tilfellene. Dette bør Wada informere de internasjonale forbundene om i løpet av de kommende dagene, skrev generalsekretær i FIS, Sarah Lewis, i en epost til Dagbladet.

Bekreftet langrenn

Nå har de blitt informert. I en pressemelding i dag skriver FIS at langrennsløpere er inkludert i McLaren-funnene.

- Det er langrennsløpere med påståtte dopingbrudd i rapporten, alle relateres til juksingen med dopingprøvene under Sotsji 2014, skriver FIS i pressemeldingen.

Som tidligere er det den internasjonale olympiske komiteen, IOC, som har det juridiske ansvaret for antidopingarbeidet i en OL-periode.

Derfor, skriver FIS, vil de avvente med å offentliggjøre hvilke navn det er snakk om inntil sakene er avsluttet hos IOC og FIS overtar det formelle ansvaret for de sanksjonerbare prøvene.

Disse vant medaljer

Men siden prøvene nå relateres til dopinglaboratoriet i Moskva, er det all grunn til å tro at det bare er russiske langrennsutøvere som står i fare for å miste eventuelle medaljer og å ilegges sanksjoner.

Russland vant tredobbelt på femmila i Sotsji, vant sølv på herrestafetten og sølv på sprintstafetten.

Utøverne som i så fall er russiske medaljevinnere fra Sotsji i langrenn, er altså Alexander Legkov, Maxim Vylegsjanin og Iilja Tsjernousov på femmila, stafettlaget som besto av Vylegsjanin, Legkov, Bessmertnykh og Japarov, pluss sprintstafettlaget med Nikita Krijukov og Vylegsjanin.

FIS bekrefter selvsagt ikke om noen av disse er involvert rapporten, men uttrykker sin frustrasjon over situasjonen.

- FIS deler frustrasjonen til alle som er involvert i sporten vår, spesielt utøverne som konkurrer i de samme idrettene, om ønsket om tydelig og klare handlinger. FIS er både sjokkert og skuffet over funnene i McLaren-rapporten siden det er et angrep på integriteten til en rettferdig og ren sport, skriver FIS.

Framover vil FIS samarbeide tett med McLaren-teamet for å komme til bunns i anklagene mot russisk idrett.

Thursday, December 15th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments