Azad (21) ble tvunget til å se på da IS kutta hånda av broren (25). Så var det hans tur…


TØFFE ÅR: Azad Hassan (t.v) fikk kappet av seg høyrehånda av IS for et drøyt år siden. Her gråter han litt, mens han, faren og broren forteller Reuters om hvor hardt livet var under IS. Foto: Mohammed Salem / Reuters / Scanpix
Vis mer

Sommeren 2014 ble en hel verden tatt på senga, da en hittil ukjent organisasjon – den såkalte islamske staten (IS) – tok over kontrollen av den irakiske millionbyen Mosul. Nå fører den irakiske hæren en massiv militærkampanje for å ta tilbake Mosul, og mange irakere har flyktet fra IS-regimet.

De to brødrene Azad (21) og Mohamed (25) og familien deres er blant de mange som er synlig merket av det IS’ toårige terrorvelde: En av brødrene deres er sporløst forsvunnet, mens Azad og Mohamed har fått kappet av seg høyre hånda, skriver Reuters, som har møtt dem i den lille landsbyen Dhibaniyah, like utenfor Mosul.

Kuttet hånd to ganger


HVERDAGEN ETTER IS: Mohammad Hassan, kona og deres lille datter er på flukt fra Mosul, og bor i et lite hus sammen med storfamilien, like utenfor hjembyen. Foto: Mohammed Salem / Reuters / Scanpix 
Vis mer

For snart halvannet år siden hentet først IS-folk en av brødrene til Azad og Mohamed. Da fikk familien et dokument, der det stod at IS mente at broren deres hadde vært i den irakiske hæren. Noen måneder etter at broren deres forsvant sporløst, kom brødrene i en krangel om levering av mel. Da ble de to brødrene stilt for retten i en sharia-domstol.

- Så lenge jeg lever vil jeg aldri glemme da de kuttet av min brors hånd, sier Azad og fortsetter:

- Etterpå bandt de fast min hånd. De måtte kutte den to ganger for å få den av. Da ønsket jeg bare å forsvinne fra verden, sier han til Reuters, som har møtt dem i Mosul.

Brødrenes lillebror er nå med i den irakiske hæren, som kjemper om å ta tilbake Mosul.

Video av håndkuttingen

Azad bærer en liten USB-brikke. Den er lastet med videoen som viser avkuttingen av 21-åringens og storebrorens høyrehånd. Håpet er at de en gang i framtiden kan få en form for oppreisning.

- De kuttet av hånda til begge sønnene mine og de tok min tredje sønn. Daesh (arabiske ordet for IS, journ.anm) har såret familien min voldsomt. Vi er alle irakere, ett og samme folk… Jeg vet ikke hvorfor de gjorde dette mot oss, sier brødrenes far, Hussein.

Han ligger i en liten seng. Føttene hans er dekket av blodige bandasjer. Beina hans ble såret da en bombe eksploderte ved ham for en tid tilbake.

Mosul-slaget tar tid


FÅTT EN DATTER: Mohammad Hassan (25) koser med dattera si. Nå håper han å få en håndprotese for at det skal bli lettere å finne en jobb for å forsørge den nye familien sin. Foto: Mohammed Salem / Reuters / Scanpix 
Vis mer

Irakiske styrker har nå hatt en militærkampanje for å ta tilbake kontrollen over Mosul i ni uker. De har klart å ta tilbake en fjerdedel av byen, men kampen om millionbyen tar lengre tid enn mange håpet på.

Den langvarige kampen har ført til at et stort antall mennesker har flyktet fra byen.

- Daesh kom til Mosul og snudde livene våre opp-ned. Den første tida lå de lavt i terrenget, men etter hvert torturerte de folk, de kappet av hoder og behandlet folk utrolig dårlig, sier far Hussein.

- Jeg ønsket å dø da de kappet av hånda til broren min, sier 25-årige Mohamed.

Han og broren har nå begge giftet seg, men er uten arbeid. De håper nå at hjelpe organisasjoner kan gi dem hver sin hånd-protese.


VARMER SEG: Mohammad Hassan (25) fikk hånda kuttet av. Nå forsøker han og varme seg på en ovn i det midlertidige hjemmet de har i en landsby utenfor Mosul. Foto: Mohammed Salem / Reuters / Scanpix 
Vis mer
Sunday, December 18th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments