Avslører: Johaug og Bjørgen får trene sammen til tross for suspensjonen. 4. desember kan Johaug få en ny opptur

(Dagbladet): Therese Johaugs suspensjon på to måneder medfører en rekke negative konsekvenser for forrige sesongs beste langrennsløper.

Som Dagbladet skrev tidligere i dag, mister blant annet Johaug muligheten til å få trenerhjelp, delta på treningssamlinger og ni verdenscuprenn, som i fjor ga Johaug 771 000 kroner i premieinntekter, ifølge Dagbladets beregninger.

Konsekvensene og totalsummene kan altså bli langt verre hvis den endelige dommen blir så hard som mange tror den blir – og som også regelverket hentyder. Enn så lenge er det imidlertid de to månedene med suspensjon som gjelder i påvente av domsavsigelsen, hvor Johaug fortsatt har et håp om full frifinnelse.

I paragraf 12-1 i Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komités lov heter det at en den suspenderte utøveren ikke kan delta på idrettsarrangement arrangert av et organisasjonsledd i NIF, nærmere bestemt konkurranse og organisert trening.


ÅPNER OPP FOR JOHAUG: Vidar Løfshus åpner opp for at Therese Johaug kan trene med de hun ønsker på fritiden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Vis mer

Men hva er egentlig organisert trening? Kan Johaug trene fritt med hjelp av trenerne og sammen med Marit Bjørgen og resten av lagvenninnene hvis det ikke er organisert trening, altså på fritiden?

Løfshus avslører

Landslagssjef Vidar Løfshus forteller at Norges Skiforbund ikke vil stikke kjepper i hjulene for Johaug om hun vil trene med Bjørgen og co.

- Nå må vi grave litt mer i detaljene der, men sånn som jeg har forstått regelverket, er det ikke sånn at selv om man blir dømt, skal bli dømt, eller er suspendert, så er nå vennskapene de vennskapene som er der. Men det skal ikke være noen organisert idrett, sier Løfshus til Dagbladet.

- Dere åpner for at de kan trene med Therese på fritida?

- Ja, men som jeg sier, venner er venner og må få støtte opp om hverandre. Om de tar det på en løpetur eller om de pleier vennskapet over en kaffe på en kafé nede i byen, det må de nesten gjøre som de vil med.

- Er det et etisk dilemma ved å åpne for dette?

- Som jeg sier, detaljene rundt dette må jeg gå dypere inn i, men det skal ikke være noe som er organisert fra vår side. Det kommer vi til å være veldig tydelige på. Det er Therese fullstendig klar over også, og så må hun innordne seg og få gjennomført den treninga som hun syns er nødvendig for om hun eventuelt kommer tilbake ganske kjapt, svarer Løfshus.

Gladnyhet til Johaug

Det reiser et nytt spørsmål: Er dette greit? Er dette en ny gråsone fra den norske langrennsleiren?

Halvor H. Byfuglien i Antidoping Norge henviser Dagbladet videre til Niels R. Kiær, som er prosessfullmektig for påtalenemnda, i dette spørsmålet. Han gir Johaug en gladnyhet:

- Å trene med venner på fritiden er lov. Det er organisert trening Johaug ikke får ta del i, men å ta en løpetur sammen med Marit Bjørgen i nordmarka er ikke imot regelverket, opplyser Kiær til Dagbladet.

- Hvor går grensa mellom organisert trening og fritid?

- Hvis treningen er tilrettelagt av et særforbund eller et idrettslag tilknyttet NIF, er det organisert trening. Da kan ikke Johaug delta.

- Kan Johaug stille opp på den nasjonale åpningen på Beitostølen som gjest?

- I utgangspunktet, ja. Hun har ikke noe besøksforbud.

Det gleder Johaug-leiren.

- At Therese får trene med de andre på fritiden, er positivt, forteller Jørn Ernst til Dagbladet.

- Therese har fulgt treningsplanen hjemme i Oslo og vært opptatt av å komme seg ut. Det virker som hun har klart det godt, forteller han.

Åpner opp for Johaug-besøk fra 4. desember

I henhold til paragraf 12-8 åpnes det dessuten opp for at Johaug kan bli med landslaget på landslagssamling de siste to ukene i suspensjonsperioden:


STØTTER JOHAUG: Landslagssjef Vidar Løfshus håper Therese Johaug får gjennomført den treningen hun trenger for å komme tilbake. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Vis mer

«Utelukket utøver kan delta i organisert trening de siste to måneder av ilagt utelukkelse, eventuelt siste fjerdedel av ilagt utelukkelse dersom den perioden er kortere.»

En fjerdedel av to måneder tilsvarer altså to uker, som betyr at Johaug kan trene med landslaget fra og med 4. desember og dermed eksempelvis bli med landslaget på høydeopphold i Davos – for å trene, men ikke konkurrere.

- Det visste jeg ikke. Det er jo i så fall positivt, men jeg vil ikke si noe utover det, sier Johaugs manger Jørn Ernst til Dagbladet.

- Spesielt og merkelig

Det forutsetter imidlertid at Johaug-dommen ikke blir klar i løpet av den tid. Trolig vil vi få klarhet i dette spørsmålet før denne problemstillingen blir aktuell.

- Kan Johaug bli med landslaget på treningssamlinger de neste ukene – hvis hun ikke deltar på organiserte økter?

- Det vil være i så fall være veldig spesielt og merkelig. Det blir for hypotetisk til å gi et eksakt svar på det spørsmålet, svarer Kiær.

- Kan Johaug trenes av landslagets trenere på fritiden?

- Hun kan ikke trenes av noen som er tilknyttet noen særforbund, sier Kiær.

Dermed utelukker han at Johaug kan samarbeide med sin tidligere trener Egil Kristiansen, som nå er hennes personlige rådgiver, samt landslagstrener for skiskytterherrene.

- Vi har ennå ikke diskutert løsninger for Therese og lagt noe plan for hvordan hun best mulig skal trene i denne perioden. Det er for tidlig å svare på det nå, forteller Ernst.

Wednesday, October 19th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments