Arne Brimi og Arne Hjeltnes’ matkasse smaker bedre enn den ser ut

Det er mange årsaker til at folk velger å bestille middagskasser.

Det skal være lettvint. Det skal lønne seg. Det skal ikke være mye rester, slik at vi slipper å kaste mat. Det skal smake godt. Det skal helst gi oss noe litt annet (og gjerne sunnere / mer fra bunnen) enn det vi ville funnet på selv. Og så vil vi bli inspirert til å lage nye retter.

Mattid innfrir fire av seks kriterier.


MATTID: Alt vi trenger (og ørlite ekstra) for å lage middag i fem dager til fire personer. Foto: Nicolai Aagaard
Vis mer

Fire er også antall øyne på terningkastet vi lander på etter å ha laget og smakt oss gjennom matkassa – uten at det nødvendigvis er en klar sammenheng mellom disse.

Har du erfaring med denne eller andre matkasser? Del dem gjerne på vår Facebookside.

Gutta på døra: Brimi og Hjeltnes fronter lokalmatkasse

Vi nordmenn får levert middagskasser på døra for flere hundre millioner kroner hvert år.

Det aller nyeste innslaget i middagskassesortimentet er Mattid som satser på lokalmat.

Matkassen, som frontes av Arne Brimi og Arne Hjeltnes, er foreløpig kun tilgjengelig i Trøndelag, men planen er å utvide til resten av landet.

Innholdet i kassene kan variere fra sted til sted, for maten skal helst produseres lokalt.

- Jeg tror ikke det er så viktig for folk at det skal være likt over hele landet. De er opptatt av at det skal være godt, sa Arne Brimi til Dagbladet da Mattid ble lansert i oktober.

Litt skuffende da, at det første vi får er en pastarett – med spansk serranoskinke og italiensk ost.

Sa du lokalmat?

Lokal serranoskinke?

Vi gledet oss til å smake på det beste Trøndelag hadde å by på, men vi tenkte egentlig ikke over at det var lokale spesialiteter vi fikk servert.


MANDAG: Fullkornspasta med serranoskinke, tomat og basilikumolje.
Vis mer

Som nevnt over, så stusset vi litt over at ukas første rett er fullkornspasta med spansk serranoskinke og italiensk ost. Her skulle vi så gjerne sett noen lokale godbiter.

Og skulle det være helt umulig å finne en god nok skinke produsert i Trondheim, Trøndelag eller Norge, hvorfor ikke velge en fra Italia, siden det er pasta?

Grønnsakene er nok også lokalprodusert, og kommer i korrekt antall – og til og med oppdelt (hodekålen) men det som skilte seg mest ut som ny mat, var kjøtt og fisk – alle fra produsenter vi ikke ser i våre lokale dagligvarebutikker i Oslo.

Av disse vil vi trekke frem lammeskaven. Selv om retten vi brukte den i dessverre ikke var spesielt spennende, var det en morsom råvare å lage mat med – det skulle vi gjerne prøvd igjen!

Kvalitet på råvarene

Én ting er at det er lokalt, men er det godt?

Nå var kassen vi testet fraktet helt fra Trondheim, en mye lenger distanse enn den ordinært skal reise, men det er fortsatt for dårlig med såpass slappe gulrøtter og poteter.


LITT STUSSELIG: Her måtte vi skrelle og skjære bort mye. 
Vis mer

Vi har ingen ting imot å kjøpe grønnsaker som er litt på kanten, og heier på Menys Omplasserte grønnsaker og Bunnpris’ Snål frukt og grønt, men det er ikke det vi forventer å få i en matkasse.

Potetene og gulrøttene hadde mer enn små skjønnhetsfeil, og vi måtte skrelle og skjære bort mye mer enn vi liker.

Kvaliteten ellers var jevnt over grei.

Oppskriftene

Oppskriftsheftet som følger med er innbydende, og oppskriftene er stort sett veldig enkle og greie å følge.


SAME SAME? Pitabrødet (fra Hatting) er seg selv likt, men ingrediensene vi fikk til fyll svarte ikke helt til det som var avbildet i oppskriftsheftet. Her fredagens måltid: Pitabrød med lammeskav og kålsalat.
Vis mer

Vi stusser litt over at flere av rettene ikke kan se ut som på bildet – med de råvarene vi har.

Dette skyldes kanskje lokale variasjoner i råvarene, også i Trøndelag, men det er også ting på bildene som ikke kommer i pakken, som for eksempel salat i pitabrødet, og ingrediensene i kålsalaten.


ONSDAG: Kyllingbryst med rotgrønnsaker i hvitløkssjy og potetpuré. 
Vis mer

Ett sted bommet oppskriften ganske kraftig – kyllingmiddagen tok mer enn dobbelt så lang tid som forespeilet for å bli ferdig. Her burde instruksjonene vært tydeligere eller tidsberegningen rausere.

Vi mangler også noen trinn eller instruksjoner for å få oppskriftene til å se ut som på bildene – og et sted må et trinn eller to ha falt ut – men da improviserte vi bare.

Rester?

Det er lite mat igjen når uka er over. Her synes vi Mattid har vært flinke!

Det halve kålhodet var for mye. Vi skjønte det et stykke inn i kålsalatsnittingen og laget ikke opp all kålsalaten siste dag. Smart – for da uka var over, satt vi igjen med både et kvart kålhode – en god bolle kål med yoghurt – og et halvt yoghurtbeger.

Vi hadde også endel remulade til overs, litt pasta og panko og ganske mye hvitløk.


TIRSDAG: Hjemmelagete fiskepinner med poteter, gulrot og remulade. 
Vis mer

Med unntak av remuladen er dette uansett uproblematiske rester, fordi det er mat som holder seg godt.

Det fulgte også med en flaske bringebærlimonade, som var så god at vi ikke rakk å sette den inn i kjøleskapet før den var drukket opp.

Variasjon

Vi ble ikke ekstremt inspirert da vi bladde igjennom menyheftet fra Mattid.

Det var mye pasta og poteter, og vi stusset litt over at vi to dager i løpet av en uke skulle bruke den samme remuladen – selv om den ble brukt på to forskjellige måter, som saus (se bildet over) og i potetsalat (se under).


TORSDAG: Det ser ikke superspennende ut, og erter fra boks er ikke på toppen av listen over grønnsaker vi er glad i, men det smakte mye, mye bedre enn det så ut. 
Vis mer

Vi synes også det var litt lite friske grønnsaker. En uke uten salat, der de eneste rå grønnsakene vi får er kål, gulrot og to cherrytomater er ikke ideelt – selv om det er vinter.

Så lite grønnsaker og salat har vi kanskje aldri spist før i løpet av en uke – med enkelte hederlige unntak som enten er tilknyttet ferie – eller andre matkassetester.

Vi skulle også gjerne sett litt mer farge. Det var endel beige matdager, som fiskekakene over. Hva med litt ferske urter,

Vi liker imidlertid godt at det er to fiskedager, og en dag der kjøttet er mer som krydder (serranoskinken) enn hovedråvare.

Våre matkassetester

De to store, Godtlevert og Adams matkasse, har nesten hele markedet. Det er raske, rimelige familiemiddager som selger mest, men det dukker også opp litt mer spesialiserte middagskasser.

Vi har slankekasser, ekspresskasser, allergivennlige kasser og økologiske kasser. Det er favorittkasser og storfamiliekasser – og matkasser med ferdigretter som varmes i mikro.

Og nå kommer også matkassene med lokale spesialiteter, som Lokalmatkassen fra Modum.

Det er heller ikke bare middager, det finnes også frokostkasser, cocktailkasser (der du selv må sørge for spriten) – og alkoholfri drikke-kasser.

Vi har testet en rekke matkasser de siste årene, her kan du se hva vi synes om dem:

Wednesday, November 23rd, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments