Alle skal ut

Hvem skal ut? Er det kulturministeren, som droppa statsbudsjettet til fordel for paven? Er det Kim Kardashian, som ble ranet i Paris? Eller er det Jon Almaas, han som har driftet Norges mest populære tv-program i 17 år? Almaas, som etter hvert har blitt en like sterk norsk tv-tradisjon som Dagsrevyen-vignetten.

Hver fredag siden 1999 har han sittet der. I midten av skjermen. Vingla litt på stolen, fikla litt med blyanten, levert en replikk som ikke har vært morsom, men som har vært morsom likevel. Fordi Jon Almaas har alltid vært morsomst når han balanserer på grensa, grensa mellom riktig og feil, grensa mellom selvforherligelse og selvironi, grensa mellom arrogant dust og verdens kuleste fyr.

Jon Almaas kunne vært Norges største tv-kjendis, men har knapt latt høre på seg på intervjuplass siden han ga ut vaskeboka «Slik blir du husets herre» i 2002.

Forrige helg var det 856000 nordmenn som så «Nytt på nytt». Programmet er landets desidert mest sette på lineær-tv. Når Almaas nå har valgt å forlate det til fordel for TVNorge, rokker han ved fredagstacoen, han rokker ved helgekosen, han rokker ved det norskeste av det norske man kan se på tv etter femmila.

Og det er det som er så spennende.

For han gir seg på et klokt tidspunkt, Almaas. Han gir seg på topp. Ikke bare har «Nytt på nytt» suksess, gjennom flere sesonger har han i tillegg vist at han er den morsomste karakteren på NRKs «Side om side». Som for øvrig, med sine 606000 seere, var landets sjuende mest sette program forrige uke. «Side om side» må etter alt å dømme nå finne en erstatter for den ulidelige Christian Kopperud. For Almaas kan vel ikke bedrive humor på både TVNorge og NRK samtidig?

For Almaas kunne tidspunktet med andre ord ikke vært bedre. Samtidig er fallhøyden stor. Antakelig like stort som størrelsen på mannens nye honorar. TV Norge er godt etablert som Norges humorkanal og sveiper stadig til seg folk fra andre kanaler, men hvilke av de store NRK-profilene har egentlig gjort det bra etter overgangen? «Anne-Kat.» floppa, «Brille» er ikke akkurat en seermagnet. Og apropos «Brille». Der har vi også et program som må se på programledersammensetningen nå som Bård Tufte Johansen blir den nye Almaas. For Tufte Johansen kan vel ikke drive panelprogram på TVNorge og NRK samtidig?

Og hva skal Harald Eia gjøre, forresten, uten sin faste makker? Burde han ikke vurdere å finne på noe helt nytt han også?

Almaas slutter i «Nytt på nytt» og går til TVNorge. Det er en programlederavgang som plutselig må få hele TV-Norge til å tenke nytt.

På nytt.

Friday, October 7th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments