35 prosent av arbeidstakerne i byggebransjen mangler gyldig HMS-kort. – Alt for høyt

(Dagbladet): I løpet av de første åtte månedene av 2016 har arbeidstilsynet utført 2500 tilsyn av virksomheter i byggenæringen. Tallene fra tilsynene viser at 35 prosent av arbeidstakerne i byggenæringen ikke har gyldige HMS-kort. Arbeidsminister, Anniken Hauglie, synes tallet er alt for høyt.

Byggenæringen er en av de næringene som sliter mest med arbeidskriminalitet og useriøse aktører. Hauglie sier at de har opplevd tilfeller hvor folk nesten ikke har fått penger for jobben de gjør.

- Det er urovekkende mange aktører som ikke har ting på stell. Noen av dem er slurvete, andre er bare hard core kriminelle, sier Hauglie.

Indikerer useriøsitet

Etter forslag fra byggeaktørene ble det i juni i år endret på forskriftene for ordningen med HMS-kort. Nå skal de være elektroniske, slik at bedriftene har muligheten til å kontinuerlig sjekke kortenes gyldighet. Hauglie forklarer at det er en del av strategien mot arbeidskriminalitet.

- Det gjør det lettere for hver enkelt bedrift å følge opp arbeidstakerne sine, sier Hauglie.

Hvis arbeidstakerne ikke har gyldige HMS-kort vil arbeidsgiveren få pålegg om å skaffe dette. Dersom arbeidsgiver ikke gjør det kan virksomheten stanses til det er på plass. Regionsdirektør i arbeidstilsynet i Oslo, Ørnulf Halmrast, mener at det er mulig å luke ut de useriøse aktørene ved å ha tilsyn på HMS-kort.


USERIØSITET: Ørnulf Halmrast i arbeidstilsynet sier at det fortsatt er mye urseriøsitet i byggebransjen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Vis mer

- Mangel på HMS-kort ser vi på som en indikasjon på useriøsitet. Dersom det ikke er på plass vil vi gå videre og for eksempel sjekke arbeidskontrakter, sier Ørnulf Halmrast i arbeidstilsynet.

Liten nedgang

Selv om arbeidstilsynet har jobbet hardt det siste året for å at alle arbeidstakere skal ha gyldig HMS-kort, har ikke resultatene vært markante. I 2015 manglet 38 prosent av arbeidstakerne i byggenæringa gyldige HMS-kort, det betyr at de har hatt en nedgang på bare tre prosent det siste året.

- Vi har krav om at alle vi besøker skal ha det på plass. Men andelen ugyldige HMS-kort viser at det fremdeles er mye useriøsitet i bransjen, sier Halmrast.

Selv om den nye ordningen for HMS-kort skal gjøre det enklere for aktørene, så finnes det fortsatt noen problemer med å utføre det i praksis. Innkjøpsleder i Veidekke, Ole Ragnar Dihle, forteller at arbeidstakerne må fysisk møte opp for å få registreres og videre meldes inn.

- Vi skulle gjerne hatt gyldige HMS-kort fra dag én, men nå kan det ta flere dager. Det er en ganske tungvint prosess, sier Dihle.

Tuesday, November 8th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments