330 amerikanske soldater til Værnes

I kveld ble Den utvidede utenriks- og forsvarskomité på Stortinget orientert om at regjeringen har besluttet å tillate amerikanske soldater i Norge, melder NRK.

Rundt 330 amerikanske marinesoldater deltar i prøveordningen, og blir stasjonert ved Værnes i Nord-Trøndelag neste år.

Med Midt-Norge som utgangspunkt skal de trene sammen med norske og eventuelt andre styrker på ulike steder i landet. Det kan også bli aktuelt å bruke amerikansk utstyr som er forhåndslagret på Værnes, skriver NTB.

Ordningen kom i stand etter en amerikansk henvendelse. Den starter opp i januar 2017 og vil bli evaluert i løpet av året.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) mener ordningen er en fordypning og videreføring av norsk-amerikansk militært samarbeid og peker på at den har klare begrensninger.

– Prøveordningen innebærer at de amerikanske styrkene roterer, og det er ikke snakk om en fast base for amerikanske styrker i Norge eller etablering av en amerikansk base i Norge, sier Eriksen Søreide ifølge NTB.

I en epost til Adresseavisen i forrige uke hevdet den russiske ambassaden i Oslo at det alltid har vært en fordel for Norge at landet ikke har tillatt fremmede styrker stasjonert på norsk jord.

- Basepolitikken sto seg til og med gjennom den kalde krigen og har vært en fordel for Norge som partner fremfor andre Nato-land, heter det i eposten, som er ført i pennen av presseattaché Maxim Gurov.

Han viste også til mange uttalelser fra norske myndigheter om at det ikke er noen trussel fra Russland mot Norge.

- Vi undrer oss over hvorfor Norge er så villig til å øke den militære kapasiteten gjennom å tillate stasjonering av amerikanske styrker på Værnes.

Planene om å innlosjere 300 soldater fra US Marines på Værnes ble gjort kjent tidligere i måneden.

Monday, October 24th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments