Yara-toppenes sveitsiske hjelper mener han forfølges av russisk oligark

– I flere år har den russiske oligarken Dmitrij Mazepin og hans selskap Uralchem prøvd å ta over det russiske kjemikalieselskapet Togliatti Azot med alle midler, skriver Andreas Zivys selskap Ameropa i en tre dager gammel pressemelding.

Denne maktkampen skal ligge bak at Andreas Zivy for ei uke siden ble beordret arrestert av en domstol i Moskva. Han er blant de mistenkte for et bedrageri på 400 millioner dollar mot TogliattiAzot, hvor Ameropa eier 12 prosent.

Slik Dagbladet skriver i dag, kommer den russiske arrestordren bare en måned før han skal vitne i korrupsjonssaken mot fire Yara-topper som begynner i Oslo tingrett mandag.

Lekkasjer

Som Ameropas styreformann og eier var Zivy en nøkkelspiller da datterselskapet Nitrochem i 2007 på vegne av Yara betalte 1,5 millioner dollar til en konto disponert av sønnen til Libyas oljeminister.

Økokrim mener dette var en bestikkelse i forbindelse med Yaras forhandlinger med Libyas statsoljeselskap om gjødselproduksjon.

- Jeg er ekstremt rasende, sa Zivy til Dagbladet i januar i fjor. Han var dypt skuffet over Yara, og sa at han ikke ante hvem som var mottaker av pengene.

Fire måneder senere sendte Zivy ut en knallhard pressemelding. Der satte han maktkampen med oligarken Dimitrij Mazepin og hans selskap Uralchem i sammenheng med presselekkasjer i Yara-saken.

- Svertekampanje

- Ameropa etterforskes fortsatt av statsadvokaten i forbindelse med Yaras sak i Libya. Fordi alle fakta er kjente, har Ameropa motsatt seg videre etterforskning fra statsadvokaten (…) og har også levert inn en påstand om brudd på offentlig sekretesse, fordi informasjon ser ut til å lekke til pressen. Dette vil kunne knyttes til Uralchems svertekampanje mot Ameropa og dets datterselskap Nitrochem i rammen av Uralchems angrepsraid mot Togliatti Azot, het det i meldingen.

Etter at arrestordren mot Zivy i Togliatti Azot-saken kom på julaften, har Ameropa kommet med en ny pressemelding. Der beskyldes Dmitrij Mazepin for indirekte å stå bak arrestordren mot ham selv og flere andre i Togliatti Azot-skandalen.

- Trappet opp presset

I pressemeldingen står det at Mazepin og hans selskap Uralchem har presset hardt på for å få medaksjonærene i Togliatti Azot til å selge, og at han nå har trappet opp presset med tvilsomme metoder.

- Nylig var han i stand til å øke presset, og som et resultat ble det sendt ut arrestordrer mot representanter for de andre aksjonærene, inkludert to sveitsiske styremedlemmer i Ameropa, skriver Andreas Zivys selskap Ameropa.

Saturday, January 3rd, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments