Vil ha mer religiøs humor. – Men det går ei grense

(Dagbladet): Norsk-pakistanske Shabana Rehman Gaarder (38) er kjent som komiker, forfatter, spaltist og samfunnsdebattant.

Hun har særlig gjort seg bemerka for å ta opp tabubelagte og kontroversielle temaer i innvandrermiljøet, og retter ofte fokus mot fordommer mellom ulike kulturer i samfunnet.

Rehman Gaarder fikk blant annet oppmerksomhet for det såkalte «mulla-løftet» i 2004, da hun under en debatt hisset på seg mulla Krekar ved å løfte han opp fra bakken.

- Det finnes grenser

Under en debatt på NRKs radioprogram «Kulturnytt» før helga, ble spørsmålet om hvorvidt det var riktig av det terrorrammede satiremagasinet Charlie Hebdo å trykke Muhammed-karikaturer lagt fram.

12 mennesker, av dem sjefsredaktør og flere tegnere tilknyttet Charlie Hedbo, ble drept under et angrep i Paris onsdag, da to svartkledde gjerningsmenn åpnet ild i redaksjonslokalene mens de ropte islamske slagord.

Rehman Gaarder, som selv har blitt drapstruet for sine ytringer, synes det var riktig av Charlie Hebdo å trykke de omstridte karikaturene. Som komiker og muslim påpeker hun at det likevel finnes grenser for hva en kan tulle med i islam.

- Grensa går for mange ved brudd på blasfemi-lovene, eksempelvis ved å ha et kritisk blikk til koranen eller profeten. Det er disse lovene som tar livet av flere mennesker hver eneste dag – av religiøse mobber eller sekterisk vold, sier hun til Dagbladet og fortsetter:

– Det er nettopp derfor viktig å tulle mer med alle religiøse autoriteter, politisk satire er viktigere enn noen gang for å befri de sinn som er fanget i denne absurde, meningsløse volden, sier hun.

Fordømmer angrepet

38-åringen forklarer videre at det er viktig å finne en riktig måte å uttrykke seg på.

– Charlie Hebdos karikaturer var en helt riktig måte å gjøre det på. For meg så var det et antirasistisk utgangspunkt, og langt fra drøyt. Handlingen som skjedde på onsdag er det eneste som er drøyt og horribelt i denne sammenhengen, sier hun.  

- Jo mer alvorlig trusselen om at det er best å tie er, jo mer intelligent må humoren være.

Monday, January 12th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments