- Vil du sende flyktninger til Eritrea, Børge Brende?


(Dagbladet): – Jeg håper ikke utenriksministeren og det humanitære Høyre har fullstendig abdisert i spørsmålet om en returavtale med ett av verdens verste regimer, sier innvandringspolitisk talsmann i  Venstre, André N. Skjelstad.

Venstre har nå sendt skriftlig spørsmål til utenriksminister Børge Brende (H).

Risikerer tortur

- Vi kan ikke returnere mennesker til et regime hvor de risikerer å bli fengslet, torturert og i verste fall drept slik FN har påpekt.
Venstre ber utenriksministeren svare om situasjonen i Eritrea og en eventuell returavtale.

- Venstre er svært overrasket dersom Høyre og utenriksministeren deler Frps og statssekretær Jøran Kallmyrs utålmodighet for å få på plass en returavtale med Eritrea.

Enig med FN?

 - Er utenriksministeren enig med FN-kommisjonen, Amnesty og professor Kjetil Tronsvoll i beskrivelsen av Eritrea som et diktatur hvor grove menneskerettighetsbrudd finner sted og der det er få utsikter til forbedring i nær fremtid?

Og er utenriksministeren enig i at det er god grunn til å tvile på løfter om forbedringer fra regimet i Eritrea og dermed grunn til å være svært skeptisk til en returavtale med Eritrea, spør Skjelstad.

Han sier at Venstre stiller seg undrende til om Høyre og utenriksminister Børge Brende ønsker å prioritere å få på plass en returavtale med ett av verdens verste regimer.

Advarer mot retur

Både FN-kommisjonen og Amnesty International advarer sterkt mot å returnere mennesker til Eritrea fordi de står i fare for fengsling og tortur.

- Venstre deler FN-kommisjonens bekymring og anbefaling om ikke å returnere mennesker til Eritrea. Det er ingen grunn til å stole på forsikringer om forbedringer fra dette regime som gang på gang har brutt sine løfter de siste 25 årene slik professor Kjetil Tronvoll ved International Law and Policy har påpekt, sier Skjelstad.

Justisministerens bord

Kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet, Frode Andersen, sier at spørsmålet Venstre-representant Skjelstad stiller, er knyttet til asyl- og migrasjon som er justis- og deberedskapsminister Anders Anundsens konstitusjonelle ansvar, og bør rettes dit.

Tuesday, June 9th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments