Video av blodbad i lovløst farvann funnet på en telefon etterlatt i en taxi


(Dagbladet): – Skyt, skyt, skyt! kommanderer en stemme over skipets lydanlegg.

Besetningen løper over til andre siden av skipet og ser ned på en mann ligge hjelpeløst i havet med ansiktet vendt mot dem. Mennene på dekk adlyder ordren med glede mens de ler. Tre skudd blir avfyrt mot mannen i havet. Det andre skuddet treffer han i hodet, og farger det lyseblå havet rundt ham rødt.

I en film funnet på en mobiltelefon etterlatt i en taxi på Fiji i fjor, skyter mannskapet om bord et skip av uviss nasjonalitet på i alt fire menn som ligger i havet. I den 10 minutter og 26 sekunder lange videoen, dokumenteres deres siste desperate minutter på jorda.

Ingen er straffet

Flere skip sirkler rundt. Om bord er det dusinvis av vitner, men ingen har stått fram. Ingen har meldt noe til noen styresmakter. Ingen kan med sikkerhet si hvor skytingen fant sted. Det som er sikkert, er at etter den siste mannen blir skutt og drept, gliser mennene om bord skipet skuddene kom fra bredt mens de tar selfier.

Taiwanske fiskerimyndigheter skal ha koblet en taiwansk fiskebåt til stedet, men skal ha fått lite ut av båtens kaptein. De tror at de døde mennene var en del av et mislykket pirat-angrep, skriver New York Times. Det blir imidlertid ofte brukt som dekke, ifølge eksperter på maritim sikkerhet.

- Drap relativt vanlig

Vold om bord fiskebåter er utbredt, og det blir verre. Kinesiske og taiwanske fiskebåter begir seg aggressivt ut i nye farvann og utvider sin rekkevidde, ifølge Graham Southwick, leder for en forening for tunfiskbåt-eiere.

- Fangsten blir mindre, temperamentene blir større og slåsskamper oppstår. Drap om bord disse båtene er relativt vanlig, sier Southwick til New York Times.

- Ren henrettelse

Mads Andenæs, jusprofessor ved Universitetet i Oslo og en av Norges fremste eksperter på folkerett og menneskerettigheter, har sett gjennom videoen på forespørsel fra Dagbladet.

Han synes videoen er helt forferdelig, og sier at massakre i internasjonale farvann ikke er en ukjent rettslig problematikk.

- De som har skutt her, i noe som ut fra videoen ser ut som en ren henrettelse, vil ha et strafferettslig ansvar. Selv om det viser seg at personene i vannet har begått en pirathandling, kan ikke de personene på det som mest sannsynlig er en taiwansk fiskebåt, bare skyte personene i vannet, sier Andenæs.

- Kapteinen har plikt til å melde i fra, ellers risikerer vedkommende medvirkningsansvar, sier Andenæs om det faktum at ingen har meldt ifra om de fire drapene.

«How are you?»

På videoen kan man høre både kinesisk, vietnamesisk og kantonesisk. Et spørsmål blir også stilt på engelsk. «How are you?», hører man en mann si før noen på skipet åpner ild mot havet. I vannet holder en mann hendene i været. De første skuddene treffer havoverflaten rundt ham, men for hvert skudd blir skytteren nådeløst mer nøyaktig. Mannen i havet holder fremdeles hendene i været, men til ingen nytte. En kule treffer ham, han segner om og blodet som ga ham liv strømmer ut den livløse kroppen hans.

Så følger tre drap til.

Wednesday, July 22nd, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments