Vasket Burger King: Ble behandlet som slaver


(Dagbladet):- Vi har blitt behandlet som slaver og lurt for lønna vi hadde krav på mens vi vasket Burger King, sier bulgareren Nikolov Nikolay Bozisoy.

- Nå har vi ingenting igjen. Vi håper at eieren av Burger King kan hjelpe oss. Vi vasket jo for dem.

Han er bare én av mange bulgarere som nå mener at de har blitt lurt mens de har vasket for Burger King i Norge.
 
Dagbladet har vært i kontakt med totalt seks renholdere, som alle mener de kan dokumentere at de har fått betalt for langt færre timer enn de faktisk har jobbet mens de har vasket for Burger King. LO har nå stevnet Nenad Renhold – renholdsselskapet som Burger King hyret inn – på vegne av fire renholdere.
 
«Etter vår oppfatning foreligger det grov utnyttelse av utenlandsk arbeidskraft», skriver LO-advokaten i stevningen.

- 35 kroner i timen

Dagbladet har fått kopi av Burger King-renholdernes egne beregninger.

Hvis beregningene er riktige har flere av Burger King-renholderne jobbet timevis uten å få betalt, og fått timelønn helt ned til 35 kroner i timen. De ansatte har vært ansatt i selskapet Nenad Renhold, som drives av Nenad Trychevski.
 
Renholderne har vasket for Burger King i tidsperioden 2012 – februar 2015, og de vasket Burger Kings lokaler på Oslo Sentralstasjon, Strømmen Storsenter, Metro Storsenter, Ullevaal stadion, Vestby, Vinterbro og Tønsberg.

Bitter vaske-strid

Mandag fortalte Dagbladet at kjendismilliardær og tidligere NHO-president Jens Ulltveit-Moe (72) står midt i en bitter konflikt med selskapet som vasket Burger Kings lokaler – Nenad Renhold. Gjennom Umoe Restaurants AS eier Ulltveit-Moe Burger King-restaurantene i Norge.
 
Arbeidstilsynet har i løpet av 2014 og 2015 avslørt en rekke lovbrudd hos Nenad Renhold.

Renholdsbransjen er allmenngjort, det vil si at de som vasker har rett på en lovpålagt minstelønn. Alle oppdragsgivere er lovpålagt å sjekke lønns- og arbeidsvilkårene i selskapene de kjøper tjenestene av, den såkalte påseplikten.

Jens Ulltveit-Moe mener Burger King har fulgt påseplikten, og sjekket arbeidsforholdene godt nok. Men i går fikk Ulltveit-Moe refs fra NHO. De mener vaskekontraktene mellom Burger King og Nenad Renhold viser at det «ikke er mulig å betale lovpålagt minstelønn og følge loven uten å tape store penger».

Fikk sparken

Ifølge stevningen jobbet bulgareren Nikolov Nikolay Bozisoy for langt flere timer enn det han fikk betalt for. Mai 2014 jobbet Bozisoy ifølge stevningen 82 timer ved Burger King i Tønsberg og Vinterbro uten å få én krone i betaling.

September samme år jobbet han ifølge beregningene hele 167 timer ved Burger King-restaurantene på Ullevaal stadion, Tønsberg og Oslo S. For disse timene fikk han bare 9200 kroner, noe som vil bety en timelønn på 55 kroner. Lovpålagt minstelønn for renholdstjenester i Norge er 169,37 kroner.
 
Ifølge stevningen fikk Bozisoy sparken høsten 2014 da han klagde på den påståtte uriktige lønna.
 

- Sånn er det i Norge

Stefan Dimitrov Hristov (45) jobbet blant annet ved Burger King på Ullevaal stadion og Burger King på Oslo S.
 
Ifølge papirene begynte Hristov å jobbe for Nenad Renhold april 2014. Den første måneden måtte han jobbe gratis.
 
- Sjefen sa at sånn var det i Norge, forteller Hristov, som kom til Norge etter å ha jobbet femten år i Hellas. Fra og med 1. mai 2014 så begynte han å vaske for Burger King i Tønsberg.  
 
I arbeidskontrakten står det at Hristov skal jobbe 20 timer i uka, men ifølge stevningen jobbet han langt mer.  Ifølge stevningen fikk Hristov bare utbetalt fire timer hver dag, på tross av at han jobbet minimum seks timer hver dag. Nå krever LO-forbundet at Nenad Renhold etterbetaler 84 551 kroner i lønn.
 

- Ingenting å leve av

Ifølge stevningen fikk Hristov sparken august 2014 etter at han klagde på arbeidsforholdene.
 
- Nå har jeg ingenting å leve av. Mens jeg har ventet å få lønningen har jeg måtte låne penger, og nå vet jeg ikke lengre hvordan jeg skal få penger til å leve, forteller Hristov.

Hristov og Bozisoy er ikke de eneste Burger King-renholderne som ikke har fått lønna de har krav på, ifølge de ansatte. Dagbladet har også skaffet kopier av timelistene til ekteparet Gerov Ognen og Marina Adonova har blant annet vasket for Burger King i Tønsberg, på Ullevål, i Oslo S og på Metro kjøpesenter på Lørenskog.
 

- Jobbet uten lønn

Ognen, som jobbet for Burger King i perioden august – oktober 2014 måtte ifølge sin egen forklaring til tider jobbe uten lønn, og fikk for eksempel bare 4000 kroner kontakt for rundt hundre timer i august.
Kona, Adonova, jobbet for Burger King i perioden november – mars 2015. Ifølge egenførte timelister fikk hun for eksempel bare 5740 kroner for 72 timer, noe som vil bety en timelønn på 80 kroner.
 
- Vi drømmer bare om en vanlig jobb, og et helt normalt liv med normal lønn. Det er forferdelig å bli behandlet på denne måten, sier Marina Adonova.
 
Dagbladets gjennomganger av lønnsslipper, timelister og vaktlister viser at Nenad Renhold fører forskjellige tider på forskjellige lister. For eksempel har Nenad Renhold ført opp at Marina Adonova jobbet 40 timer desember 2014. I vaktlista fra samme måneden står hun ført opp med 51 timer, og i timelista står hun bare ført opp med 36 timer.
 
LO stevner nå Nenad Renhold for manglende lønn, feriepenger og usaklig oppsigelse når det gjelder Marina Adonova og Gerov Ognen.

Også to andre renholdere Dagbladet har vært i kontakt med, Ivan Vichev og Nikolay Dimitrov Gorgiev, sier at de fikk langt mindre betalt enn hva som var den reelle arbeidstida. De føler seg lurt, og sier nå til Dagbladet at de vil forsøke å få etterbetalt lønnen de har krav på.
 

- Personalsak

- Nenad Traychevski anser dette som personalsak, og har ingen hensikt å kommentere påstandene i media, sier Trychevskis advokatfullmektig, Peter Onsager Steen, til Dagbladet, som mener påstandene fra renholderne er «beviselig feil». Men Steen nekter å si hva som er feil i påstandene, eller vise fram dokumentasjon fra arbeidsgiveren.
 
- Dette er forbeholdt tingretten, og det bes om at Dagbladet og media for øvrig respekterer at saken blir behandlet av domstolene, sier Steen.

Steen har tidligere sagt til Dagbladet at «de timelistene som de ansatte og fagforbundet bygger sin sak på, samsvarer ikke med de originale timelistene som arbeidsgiver har dokumentert overfor retten». Han påstår at timelistene er konstruert av de ansatte i etterkant, og at dette er grunnen til at de ansatte ble sagt opp.

Burger King reagerer på påstandene fra renholderne.

- Dersom det viser seg at påstandene mot Nenad Renhold stemmer, er det svært alvorlig og noe vi tar sterkt avstand fra. Vi har tillit til at rettssystemet kommer til bunns i saken, og vi skal selvsagt være behjelpelig med å få fakta på bordet, sier direktør for King Food, Rune Sandvik, til Dagbladet.

Thursday, July 23rd, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments