Valgte seg ut ofrene, og sa «gå vekk» til resten


(Dagbladet): I 13-tida norsk tid åpnet minst én person ild på en strand foran to turisthoteller og ved et hotell langs strandpromenaden i den tunisiske byen Sousse.

Angrepet er det blodigste i det nordafrikanske landet siden revolusjonen i 2010. Ifølge tunisiske myndigheter sto én person, en ung student, bak angrepet – men det er flere og motstridende meldinger rundt dette.

Minst 37 mennesker er drept, kommer det fram i 19-tida. Blant de drepte er britiske, tyske og belgiske statsborgere, ifølge helsedepartementet.

Den antatte gjerningspersonen skal ha valgt ut ofrene sine.

- Han lo og tøyset, som en normal fyr. Han valgte hvem han skjøt. Noen sa han «gå vekk» til. Han valgte turister – briter og franskmenn, sier et vitne ifølge Mosaique FM radio, ifølge Ifølge britiske The Telegraph.

Hotellgjester holdes fredag kveld fortsatt inne på hotellene, og det skal være stort vakthold i området, der minst 114 norske turister oppholder seg, ifølge turoperatøren Detur.

Flere personer skal ha barrikadert seg inne på rommene sine.

Slik skjedde angrepene:

• Det var i 12-tida lokal tid en eller to personer gikk til angrep på sivile badeturister på stranda foran hotellet Riu Imperial Marhaba, og utenfor hotellet.

• Enkelte meldinger går på at gjerningspersonen eller gjerningspersonene først skjøt fra en båt.

• Bilder fra åstedet viser hvordan døde mennesker ligger spredt rundt på solsenger og i sanda. De som oppholdt seg i vannet rundt om i området, ble bedt om å løpe opp av vannet og til hotellene sine.

• Hotellet som ble angrepet ligger tett inntil stranda i Sousse. Det er derfor mulig at samme gjerningsmann eller -menn kan stå bak både strandskytingen og angrepet på hotellet.

• I alt kaoset skal flere hotellgjester i området ha barrikadert seg inne på hotellrommene sine.

• Den norske familien Stenseth Mokthar forteller til Dagbladet at de skulle til stranda minutter før angrepet, men at de ble bedt om å bli i leiligheten da det begynte å komme meldinger om at noe alvorlig skjedde i området.

• Politiet bekreftet at det var skuddvekslinger på hotellområdet. Et britisk vitne som var på stranda da angrepet skjedde, sier det var en masseflukt vekk fra åstedet.

• En mann utstyrt med en kalasjnikov er skutt og drept av politiet ved ett av hotellene som er angrepet. Det er ukjent hva slags tilknytning han hadde til saken.

• Klokka 16.30 kom meldingen om at tunisisk politi har pågrepet en person mistenkt for det dødelige angrepet, ifølge sikkerhetskilder. Bilder av det som skal være en mistenkte mann, viser ham bli ført vekk av en rekke væpnede personer.

• Tunisias minister for sikkerhet, Rafik Chelly, sier til radiostasjonen Mosaique FM at angriperen er tunisisk student, opprinnelig fra regionen Kairouan.

- Han er ikke kjent av oss fra før, sier han ifølge nyhetsbyrået AFP.

• Tallet på antall døde var fram til i 17-tida 27 personer. Fredag kveld er 28 personer bekreftet døde.

• Sousse ligger 150 kilometer fra landets hovedstad, Tunis. Strandområdet huser noen av landets mest populære hoteller.

Blodig fredag

Det har vært en blodig fredag, med angrep også flere andre steder i verden i dag. I Frankrike ble én person drept ved halshugging. Det er uvisst om hendelsen kan knyttes til islamisme.

I Kuwait ble minst 25 drept i angrepet mot en sjiamuslimsk moské, og 202 mennesker skal være skadd. Den islamske stat (IS) har tatt på seg ansvaret, ifølge NTB.

Friday, June 26th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments