- Uværet vil komme veldig fort og veldig hardt

NEW YORK / OSLO (Dagbladet): Nordøstkysten av USA venter nå på det som omtales som tidenes snøstorm, som etter alle solemerker blir den verste dette århundret. Dersom prognosene slår til vil den ramme et område med 58 millioner innbyggere og få store konsekvenser.

I takt med at stormen kommer nærmere, blir de vanligvis så pulserende storbyene som New York og Boston mer og mer som spøkelsesbyer.

Ved 23-tida lokal tid er Dagbladet ute i gatene før uværet virkelig har rammet New York. En sur vind blåser gjennom gatene og noen snøfnugg faller fra himmelen, men været er ikke verre enn en vanlig norsk vinterkveld.

Bygger snømann

Likevel er den vanligvis så pulserende verdensmetropolen usedvanlig stille. Bare lyden av brøytebiler, som skal brøyte et gatenett på 9600 kilometer, brøt stillheten. Mange serveringssteder og teatre er stengt. De fleste av de få menneskene som er ute i gatene er på vei hjem eller de var opptatt med å salte og rydde fortau for snø.

På Union Square sentralt på nedre Manhattan bruker en gjeng studenter fra New York University tida før uværet på å bygge en diger snømann av de centimetrene med snø som allerede er kommet.

- Foreløpig virker jo ikke dette så voldsomt, men det blir sikkert verre. Vi bor like i nærheten, så det er ikke så vanskelig å komme seg innendørs raskt hvis været virkelig blir ille, forklarer Jodie Sanders til Dagbladet.

Som alle andre har de fått med seg beskjeden fra myndighetene om å kjøpe nok mat og drikke til å klare seg noen dager og å holde seg innendørs.

- Blir det ikke mer enn dette, blir jeg nesten litt skuffet. Men jeg er forberedt og har kjøpt det jeg trenger, sier Sanders.

Unntakstilstand

Statene New York, New Jersey, Connecticut og Massachusetts har alle erklært unntakstilstand, og fra 23-tida lokal tid (kl 5 norsk tid) er i praksis alle veier inn og ut Manhattan fullstendig stengt. Bare utrykningskjøretøy og andre med tillatelse har lov til å ferdes i gatene.

- Det er bokstavelig talt stille før stormen. Det er iferd med å starte. Og når det gjør det, så kommer uværet til å komme veldig fort og veldig hardt. Folk må være veldig, veldig forsiktige. Folk må holde seg unna gater og fortau, sier New Yorks borgermester Bill de Blasio på en pressekonferanse mandag kveld.

Det er ventet strømbrudd og ulykker på veiene, og mange risikerer store økonomiske tap og materielle ødeleggelser.

Blant tiltakene som er innført er:

- Nesten 7000 flyvninger er kansellert.

- Alle skolene i området lukker dørene.

- Statlige ansatte er sendt hjem fra jobb. Mange andre bedrifter har også gitt sine ansatte fri tirsdag.

- Offentlig transport vil bli helt eller delvis stengt.

- Det er ikke lov å kjøre bil i gatene etter klokka 23 (05 norsk tid).

En av de verste

Lokalbefolkningen har blant annet blitt oppfordret til pakke en «evakueringsbag» før møtet med stormen, som er døpt blant annet «Snowmageddon» og «Icezilla» blant TV-meteorologene, og det var kaotiske tilstander i en rekke matbutikker tidligere mandag da folk hamstret vann og mat.

Ifølge National Weather Service er det ventet fra 50 til 80 centimeter snø i løpet av de neste 36 timene, og kuling med storm i kastene. I enkelte områder kan det komme opp mot en meter snø.

- Jeg vil at alle skal skjønne at vi – mest sannsynlig – venter på én av de største snøstormene i byens historie, sier de Blasio.

Tuesday, January 27th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments